Gemuri și marmelade cu probleme pe rafturile magazinelor

marmelada* Neregulile descoperite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor au determinat retragerea de la comercializare a mai multor produse

Mai mult de jumătate din comercianții de gemuri, jeleuri și marmelade verificați de comisarii OPC din Neamț, înainte de sărbători, nu respectă prevederile legale din domeniul protecției consumatorilor. Din păcate, cumpărătorii sunt mințiți, de multe ori, „pe față“, în sensul că la raft sunt afișate alte denumiri decât cele de pe eticheta produsului, pentru a crește valoarea produsului, respectiv „gem“ în loc de pastă sau marmeladă. În alte cazuri nu a fost posibilă indicarea pe etichete a conținutului de fructe și a conținutului de zaharuri din produse precum marmelada de prune și marmelada de caise, gemul de prune și dulceața de casă – sortimente afine, nuci, cireșe amare. Consumatorii sunt duși în eroare mai ales cu mențiuni de tipul „dulceață de casă, producție proprie“, la care nu erau menționate conținutul total de zaharuri și de fructe, dar există înscrisă mențiunea „100% natural“.

Ca urmare a neregulilor depistate, au fost oprite de la comercializare peste 100 de kilograme de gemuri și marmelade de fructe cu termen de valabilitate depășit. Comercianții depistați cu neconformități au fost amendați.

Pe lângă comercializarea de produse cu data durabilității minimale depășită, comisarii pentru protecția consumatorilor au depistat că mulți dintre agenții economici nu asigură informarea completă și corectă a consumatorilor cu privire la natura reală a produsului, evident pentru a mări nejustificat prețul acestuia. Comisarii OPC au depistat și utilizarea de denumiri menite să înșele cumpărătorul asupra compoziției produsului și susceptibile a-l determina pe acesta să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o.

Echipele de control au identificat, în multe cazuri, că produsele nu au înscris avertismentul „conține colorantul/ coloranții, sau E-uri ce pot afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora“, în cazul produselor la care s-au utilizat în fabricație coloranții alimentari prevăzuți de Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari. Spre exemplu, pe etichete scria „regulator de aciditate“ în loc de „corector de aciditate“, pentru acidul citric înscris în lista ingredientelor la produsele: gem de caise, gem de cireșe, căpșuni și fructe de pădure.

„Utilizarea conservanților este permisă numai în gemurile, jeleurile și marmeladele care prezintă valoare energetică redusă, respectiv conținutul de zaharuri redus cu cel puțin 30% în raport cu produsul alimentar convențional sau în gemurile, jeleurile și marmeladele fără adaos de zahăr. Or, se constată utilizarea de conservanți în fabricarea unor produse de gen. De exemplu, comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț au depistat gemuri (caise, prune, vișine), ambalate în borcane a 300g, produse în UE, cu conținutul de zaharuri declarat de 67g zahar/100g produs, cu mențiunea „Fără conservanți“, care era improprie produsului, în condițiile în care nu este permisă utilizarea conservanților la produsele care nu prezintă valoare energetică redusă cu cel puțin 30% în raport cu produsul alimentar convențional. De asemenea, s-au identificat cantități de marmeladă din amestecuri de fructe conservate, 500g, produsă în Polonia, la care, în lista ingredientelor, este declarat «conservant – sorbat de potasiu», deși conținutul total de zahăr nu este redus, respectiv 60g pentru 100g produs, 248 kcal/100g produs“, se arată în comunicatul de presă emis de Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor din Neamț.Geanina NICORESCU