Gavriil Galinescu, 132 de ani de la naștere

Gavriil GalinescuSe împlinesc, astăzi, 132 de ani de la nașterea dirijorului, profesorului, folcloristului, muzicologului și compozitorului nemțean Gavriil Galinescu. Născut la Hangu, la 16 decembrie 1883, Gavriil Galinescu a absolvit Facultatea de Teologie, Conservatorul de Muzică și Declamație din București (1909), Conservatorul de Muzică din Leipzig, specializându-se la Viena, dar și la Atena (în muzica orientală). A fost profesor la Dorohoi, Buzău, director la Școala Pregătitoare din Hangu (pe care o va organiza ca gimnaziu mixt), profesor la Cernăuți și Academia de Muzică și Artă Dramatică din Iași. Retras la Hangu, a fost primar (în 1944) și director al Căminului Cultural (în 1945).

Între publicațiile care poartă semnătura lui Gavriil Galinescu se numără: „Arta religioasă, caracteristici, rolul și importanța ei“; „Muzica corală bisericească“; „Manuale didactice de muzică de George Breazul“; „Muzica în Moldova“; „Cântecele munților noștri“; „Cântarea bisericească“. A compus muzică simfonică, piese corale, camerale și vocal-simfonice, fiind totodată autorul a numeroase manuale de muzică pentru elevi.

Gavriil Galinescu a murit la Durău, pe data de 10 iulie 1960.

De numele său se leagă Fundația Culturală „Gavriil Galinescu“ și Revista „Țara Hangului“, ambele înființate de învățătorul Teoctist Galinescu, fratele cunoscutului muzicolog nemțean.

Pe parcursul deceniilor opt și nouă ale secolului trecut, Teoctist Galinescu va susține o bogată activitate didactică și artistică, având drept scop popularizarea tradițiilor etnografice din zona Țării Hangului, o zonă ce cuprinde comunele Hangu, Poiana Teiului, Grințieș și Ceahlău. Primul număr al revistei „Țara Hangului“ a apărut în 1995, în rândul colaboratorilor numărându-se cadrele didactice și personalitățile culturale din comuna Hangu și din împrejurimile acesteia.

Irina NASTASIU