Garda de Mediu: 41 nereguli grave în peste 1.000 de controale

Comisarii Gărzii de Mediu Neamț au avut anul trecut o activitate concretizată în 1.063 de acțiuni de inspecție și de control, dintre care 524 de inspecții planificate și 539 de controale neplanificate.

„Controalele planificate au fost efectuate conform Planului anual aprobat prin Decizia Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu la obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului de pe teritoriul județului. Dintre acestea, 8 controale s-au efectuat la obiective care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase (SEVESO) și 51 de controale s-au efectuat ca urmare a unor tematici dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu“, informează un comunicat al Gărzii de Mediu Neamț. Controalele neplanificate, dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, au vizat activități ce țin de curățenia localităților, de comerțul cu lemn și produse de lemn, de modul cum se implică edilii și aparatul administrației publice locale în protejarea mediului, dar și dacă sunt respectate condițiile din actele de reglementare eliberate pentru microhidrocentrale, activitățile de colectare, stocare temporară, tratare, valorificare și transport deșeuri periculoase, activitățile desfășurate în ariile naturale protejate.

*Un dosar penal și amenzi de peste 800.000 lei

Ca urmare a controalelor planificate și neplanificate efectuate în cursul anului 2016, GNM Neamț a aplicat 93 de sancțiuni contravenționale principale, din care 41 de amenzi ce au cumulat 832.500 lei și o suspendare de activitate până la remedierea deficiențelor constatate.

A fost constatată și o infracțiune legat de desfășurarea unor activități fără acte de reglementare pe teritoriul Parcului Național Ceahlău, referitor la tăierea jnepenișului și molidișului din poienile Văratec și Maicilor, care a fost înaintată organelor de urmărire penală competente.

*4 pârâți au fost amendați cu 97.000 lei

Marea majoritate a reclamațiilor (193) din cursul anului trecut a vizat probleme ce țin de gestionarea deșeurilor (66), dar și condițiile în care nemțenii își cresc animalele în gospodărie (29), deversarea apelor uzate menajere (28), calitatea aerului, disconfort fonic, tăieri de vegetație din afara fondului forestier, condițiile de bunăstare a animalelor din grădinile zoologice, activitatea de recoltare a ciupercilor și fructelor de pădure, activități în arii protejate.

Aspectele sesizate în reclamații s-au confirmat în patru situații, neregulile grave fiind sancționate cu 4 amenzi în valoare de 97.000 lei (pentru funcționare fără autorizație de gospodărire a apelor, depozitări neconforme de deșeuri menajere, deșeuri din construcții, resturi vegetale, pentru lipsa evidenței gestiunii deșeurilor și lipsa formularelor de încărcare/ descărcare deșeuri nepericuloase, deversări de ape uzate neepurate dintr-o stație de epurare în emisar), dar și în alte șapte situații în care comisarii au dat 7 avertismente (pentru evacuare ape uzate în canalizarea pluvială, depozitare neconformă de material lemnos ș.a.), mai precizează documentul.

*17 amenzi pentru sufocarea apelor

Verificarea modului în care au fost curățate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități pentru asigurarea scurgerii apelor mari s-a făcut prin derularea a 80 de acțiuni de inspecție și control la autoritățile publice locale de pe raza județului Neamț. Comisarii au găsit abateri în 25 de situații, fiind aplicate 17 amenzi în valoare totală de 152.000 lei pentru depozitări neconforme de deșeuri menajere, deșeuri din construcție, resturi vegetale și gunoi de grajd în locuri neautorizate, restul fiind avertismente.

*Nu toate stațiile de epurare au autorizații

În cursul anului 2016, GNM Neamț a controlat centrele de îngrijire și asistență spitalicească aflate în localitățile Roman, Târgu Neamț, Războieni, Bozieni, Păstrăveni, Oșlobeni, care au în administrare surse de apă și stații de epurare care nu funcționează la capacitățile proiectate și nici nu sunt autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor, fiind aplicate sancțiuni pentru neconformitățile constatate, se mai spune în comunicat.

S-a urmărit și modul de derulare a activității investiționale și de management curent în domeniul gospodăririi apelor „acordându-se o atenție deosebită componentei de epurare a apelor uzate“ prin „verificarea tuturor sistemelor de colectare și epurare ape uzate de pe raza județului Neamț“. Așa, de pildă, s-a verificat stadiul și modul de îndeplinire a obligațiilor de mediu la încetarea activității Stației de epurare a apelor uzate Roznov și, în paralel, derularea investiției la noua stație de epurare Podoleni (care preia actualmente și apele uzate colectate de pe raza orașului Roznov.

Având în vedere capacitățile limitate de stocare a deșeurilor menajere în depozitele temporare autorizate și pentru a limita depozitarea de deșeuri în locuri neamenajate și în mod special în mediul rural, pe malurile cursurilor de apă, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Neamț a întreprins o serie de demersuri pentru sistarea depozitării de deșeuri în spațiile temporare și transportarea și relocarea deșeurilor menajere depozitate temporar în depozitul conform Girov construit în cadrul proiectului „Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț“, spune aceeași sursă, cu specificarea faptului că anul trecut nu s-au înregistrat poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol).

*Activități cu elevii

Garda de Mediu Neamț a organizat și a participat la acțiuni de conștientizare a importanței protecției mediului, punând accent pe educarea și implicarea elevilor. Astfel, comisari ai Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Neamț au participat la ediția a V-a a Concursului Județean „Salvați natura de la dezastru“, care a marcat 8 ani de când Școala Boboiești nr. 1, comuna Pipirig a fost declarată Eco-Școală.

La acțiunea de promovare a biodiversității județului Neamț în cadrul proiectului „The Last Chance – Preserving Biodiversity for Future Generations“ derulat de Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman – la activitate au fost prezenți 60 de elevi și profesori din România, Spania, Polonia, Turcia și Italia, iar la o activitate de promovare în cadrul proiectului „Apprenticeshipp as a Pathway to Employability“ au participat 30 de lucrători de tineret din România, Spania și Marea Britanie, iar la o activitate de educație ecologică în colaborare cu Administrația Parcului Național Ceahlău, la care au participat 90 de elevi din clasele a X-a de la Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ din Piatra Neamț.

*Reclamațiile fac agenda

Mare parte din controalele neplanificate au fost făcute în baza reclamațiilor și sesizărilor venite pe adresa instituției, dar și ca urmare a autosesizării:

– 193 controale pentru verificarea reclamațiilor și sesizărilor primite la GNM-CJ Neamț;

– 132 controale tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu;

– 95 controale au fost efectuate în comun cu alte autorități, respectiv cu Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, Instituția Prefectului – Județul Neamț etc.;

– 36 inspecții pentru verificarea realizării măsurilor impuse la controalele anterioare;

– 34 inspecții în urma autosesizării GNM;

– 29 inspecții pentru verificarea modului de respectare a actelor de reglementare;

– 18 controale pentru identificarea de obiective noi;

– 2 controale pentru emiterea/revizuirea actelor de reglementare.

Cristina IORDACHE