Gârcina, locul nașterii Episcopului Melchisedec Ștefănescu

Garcina23 Memoria Episcopului Melchisedec Ștefănescu a fost omagiată la Gârcina, sâmbătă 14 mai 2016.

Ca în fiecare an, manifestarea a fost organizată de Consiliul Local Gârcina, la inițiativa primarului Aurora Bălan Lazăr.

Biografia lui Melchisedec Ștefănescu este impresionantă, iar asupra rolului său în viața Bisericii românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea s-au scris foarte multe volume și studii. Din această perspectivă apare ca un ierarh privilegiat. Atenția de care s-a bucurat însă n-a fost conjuncturală, ci s-a datorat exclusiv calităților sale de ierarh complet și de slujitor dăruit al Bisericii Ortodoxe, de împlinitor smerit al Evangheliei, dar și de pionier al multor direcții de acțiune, de care au beneficiat nu doar eparhiile de la Dunărea de Jos și Roman, la cârma cărora s-a aflat vreme de aproape trei decenii, ci întreaga istorie a Bisericii naționale de după el.

Pentru comuna Gârcina, episcopul Melchisedec Ștefănescu este un reper important, datorită renumelui său și a faptului că aici s-a și născut, într-o familie cu puternice rădăcini creștine, bunicul de pe mamă și tatăl său fiind preoți.

La evenimentul de sâmbătă au participat peste trei sute de persoane, iar la invitația Aurorei Bălan, au fost prezenți aproape 20 de preoți atât din parohia Gârcina, cât și din arhiepiscopia Romanului. De asemenea, au participat protopopul de Piatra Neamț și arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, Ioachim Băcăuanul, cu binecuvântarea înaltului mitropolit Teofan, care a adus pentru o zi la Gârcina și moaștele Sfântului Antipa de la Calapodești.

Manifestarea a început la bustul lui Melchisedec Ștefănescu din fața primăriei Gârcina, unde au luat cuvântul primarul Aurora Bălan, directorul școlii Gârcina, Maria Ionașcu și profesorul Constantin Adamovici.

„Bine ați venit în satul natal al episcopului Melchisedec Ștefănescu!“

 

Aurora Bălan, primarul comunei Gârcina: „Bine ați venit în satul natal al episcopului Melchisedec Ștefănescu, cel care peste timpuri a devenit unul dintre cei mai mari episcopi ai românilor, nu doar ai ținuturilor noastre! Pentru asta trebuie să fim foarte mândri. Mulțumesc celor care au stat aproape de noi, și totodată ne bucurăm că în satul care a fost leagănul copilăriei episcopului Melchisedec Ștefănescu, noi, urmașii lui, am reușit să-l readucem la viață și să păstrăm vie memoria sa. Mulțumesc tuturor celor prezenți, dar și înaltului mitropolit al Moldovei Teofan, care a binecuvântat aceste manifestări, și înaltului episcop al Romanului, Ioachim care nu ne-a uitat și care din anul 2000 a fost alături de noi la toate manifestările legate de comemorarea lui Melchisedec Ștefănescu, al cărui nume l-am dat școlii din Gârcina și străzii principale din comună“.

Școala poartă numele episcopului

Profesor Maria Ionașcu, directoarea școlii Gârcina: „Suntem onorați că ne desfășurăm activitatea în școala care poartă numele episcopului Melchisedec Ștefănescu. Cel dintâi născut al preotului Petrache și prezbiterei Anastasia Ștefănescu, Mihail Ștefănescu a primit o educație creștinească aleasă. Ca învățător de sat, ca profesor de retorică pastorală, istorie și geografie la seminare, s-a dovedit a fi un talentat dascăl și autor de manuale școlare. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu multă înțelepciune și cu viață duhovnicească exemplară, Melchisedec, după numele primit la tunderea monahală, urcă fiecare treaptă ca slujitor al bisericii până la cea de episcop. După o viață plină de osteneli și ispite, de bucurii duhovnicești și nu puține încercări, episcopul Melchisedec, la 16 mai 1892, și-a dat duhul în mâinile marelui arhiereu Iisus Hristos și din donația sa, în următorii ani se construiesc o grădiniță și o școală de cântăreți bisericești în care se primeau copii orfani cu întreținere gratuită. După 119 ani, la 28 aprilie 2011, prin hotărârea Consiliului Local al comunei Gârcina, școala din satul în care s-a născut primește numele de Școala gimnazială «Episcop Melchisedec Ștefănescu». Prin străduința și osteneala cadrelor didactice, ale elevilor și părinților, onorăm și vom onora numele său prin rezultatele elevilor. Vă mulțumesc și felicit pe cei care reușesc sa organizeze astfel de manifestări!“

„A avut calități de luptător“

Profesor Constantin Adamovici: „Ar trebui să repet ceea ce a spus doamna primar. Ar trebui să fiți mândri pentru că aici s-a născut cel mai învățat și cel mai dinamic episcop din toată istoria Bisericii Ortodoxe Române. A avut calități de luptător. Dacă noi suntem încă astăzi ortodocși, i-o datorăm și lui. Gârcina, cu numele satului Oprișeni e prinsă în hrisovul lui Alexandru cel Bun. Melchisedec se mândrea cu vechimea locului său natal, ca să nu mai spun de splendoarea locurilor de care sunteți înconjurați. Toată viața lui, el a iubit natura și de multe ori, chiar și la Episcopia Romanului, a adus și a cultivat pomi și flori din acelea sălbatice, de munte. Așa de mult iubea natura. S-a născut în 1822, pe 12 februarie, dată care a fost clar stabilită. După ultimele cercetări, s-a mai stabilit că Melchisedec nu a fost primul copil la părinți, ci al treilea din 15 copii. Din cei 15, doar șapte au ajuns la vârste adulte, și cinci din cei șapte au îmbrăcat haina bisericească. Asta și din cauză că în familia Ștefănescu exista o îndelungată tradiție ortodoxă, tatăl și bunicul lui fiind preoți. De mic a cunoscut viața religioasă, pentru că avea numeroase rude care slujeau în multe mănăstiri. Tatăl său a fost în totalitate dedicat preoției. Deși avea o familie numeroasă și trebuia să muncească din greu pentru ea, nu-și neglija niciodată rolul de preot. Melchisedec a început școala la 5 ani la Piatra Neamț, apoi a fost mutat în comuna Gârcina la școala din biserica veche. Probabil știți că școala românească s-a născut în pridvorul bisericii. Apoi, se duce din nou la Piatra Neamț, din proprie inițiativă de data aceasta, unde uimește pe dascălii săi cu agerimea minții sale și la 12 ani, hotărăște singur sa plece la Socola să studieze la Seminarul de acolo. Ce a urmat mai departe se știe. A fost un om de o cultură extraordinară, a fost un om deplin, un savant și cu un suflet de plăieș al lui Ștefan, pe care îl admira“.

„A marcat timpul său ca nimeni altul în istoria bisericii noastre“

De la bustul lui Melchisedec Ștefănescu s-a mers în procesiune religioasă până la biserica din comună, unde s-a oficiat o slujbă pentru pomenirea episcopului, atât în lăcașul de cult, cât și la mormântul părinților săi, unde de asemenea s-a ținut o slujbă de pomenire a acestora.

Aici a luat cuvântul arhiepiscopul Romanului si al Bacăului, Ioachim Băcăuanul: „Dragi gârcineni, de aici dintre voi s-a ridicat cel mai înțelept și cel mai vrednic episcop al bisericii neamului românesc, Biserica Ortodoxă Română. Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Mitropolit Teofan, suntem din nou aici pentru a face anamneză, adică aducere aminte de cel care a marcat timpul său ca nimeni altul în istoria bisericii noastre ortodoxe bimilenare. Episcopul Melchisedec Ștefănescu își trage sorgintea din aceste locuri. Părinții săi binecuvântați, Petru și Anastasia, au dat țării și neamului, bisericii, un copil, iar atunci când acesta a venit pe lume a fost o naștere pentru eternitate, ceea ce înseamnă ca noi reînnodăm și legăm timpurile, ca acestea să se transfigureze, nu să se desfigureze, ca să mergem cu toții la împlinirea timpurilor, la întâlnirea cu Iisus cel veșnic, prin prezentul veșnic prin transcendentul divin. Marele episcop Melchisedec s-a născut în părțile acestea ale Moldovei lui Ștefan, ale Moldovei care a dat atâția sfinți, atâția voievozi, atâția oșteni, care au apărat cu strășnicie valorile poporului nostru ortodox din toate timpurile. În anul acesta, 2016, am ales ca generic de a prăznui activitatea, personalitatea și distinsa figură a neamului bisericii, Melchisedec Ștefănescu, ceea ce a spus mitropolitul Moldovei, Iosif Nariescu, cel care a ctitorit Catedrala Mitropolitană din Iași, și anume, că cel mai învățat episcop al românilor este Melchisedec Ștefănescu“.

Prin aceste manifestări anuale, primarul Aurora Bălan a reușit să readucă în prim plan, memoria figurii marcante a marii personalități a lui Melchisedec Ștefănescu și să îi facă mândri pe locuitorii comunei Gârcina că pe meleagurile lor s-a născut și a trăit cel care a contribuit din plin la dăinuirea ortodoxiei românești.

Urmează ca în viitorul apropiat, Melchisedec să fie canonizat și declarat sfânt, de către Patriarhia Română.

Ionuț CORFU

FOTO: Flavius CORFU