Garabet Ibrăileanu, omagiat la Biblioteca publică din Bălţăteşti

placuta memoriala BaltatestiDe curând, la iniţiativa administraţiei locale din comuna Bălţăteşti, a fost realizată o plăcuţă comemorativă a scriitorului şi criticului literar Garabet Ibrăileanu, amplasată la intrarea în biblioteca publică din localitate. Prin acest gest, autorităţile locale îşi doresc să omagieze memoria celui care a aşezat Bălţăteştii pe harta geografiei literare, conferind acestor locuri o aură nobilă.

Basorelieful, realizat din marmură şi piatră de râu, este creaţia sculptorului Lucian Tudorache şi, alături de chipul lui Garabet Ibrăileanu, oferă privitorului fragmentul de început al romanului „Adela”, ca pe o frescă, din alte timpuri, a locului.

«Bălţăteşti !… O improvizare de bâlci, pe şoseaua care vine de la Piatra, trece prin mijlocul satului, strâmbă, şerpuind printre râpi, şi se duce la Târgu-Neamţului, înconjurată de singurătăţi.»

„Solicitarea noastră, transmisă tuturor bibliotecilor comunale şi administraţiilor publice locale, e aceea de a identifica în fiecare comunitate – sat, comună, oraş -, urme ale trecerii unor personalităţi definitorii pentru cultura naţională, valori cu care să se identifice spiritul locului. Avem nevoie de modele în aceste vremuri în care trebuie să ne redefinim identitatea în concertul european în care ne-am înscris. Garabet Ibrăileanu a fixat definitiv numele şi spaţiul Bălţăteştiului în conştiinţa culturală naţională prin amplasarea acţiunii din excepţionalul roman „Adela” în acest loc, prin descrierea în amănunt a satului şi a atmosferei de acum un veac. Apreciem perseverenţa doamnei Valentina Floricel, bibliotecar comunal şi solicitudinea Primăriei locale”, ne-a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.

Garabet Ibrăileanu (1871 – 1936) a fost critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier român. Este una dintre cele mai influente personalități din literatura română a primelor decenii din secolul al XX-lea, teoretician, promotor al criticii literare științifice, creator literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iași și principal redactor al revistei „Viața românească”, între anii 1906 – 1930. Sub pseudonimul Cezar Vraja, Garabet Ibrăileanu debutează în paginile revistei „Școala nouă” cu articole, după care publică versuri, poeme în proză, cugetări, traduceri etc.

Romanul „Adela” a apărut în luna mai a anului 1933 şi este singura operă de ficţiune pe care a scris-o criticul român, dar care i-a adus, în acel an, Premiul Naţional pentru Proză.Scris sub forma unor fragmente din jurnalul protagonistului, doctorul Emil Codrescu, acesta ilustrează dragostea unui cvadragenar pentru tânăra Adela.

Irina NASTASIU