Gândacul de scoarţă n-a reuşit să doboare pădurile din Neamţ

gandacul-de-scoarta

* “Nu s-a depăşit cota pentru acest an, dar se fac tăieri în continuare”, a declarat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ

Atacul gândacului de scoarţă asupra pădurilor din Neamţ a intrat în stare latentă odată cu răcirea vremii. Se fac, însă, în continuare tăieri pentru a preveni uscarea altor arbori. Odată doborâţi, copacii sunt decojiţi şi lăsaţi pe loc, dacă extragerea lor nu este posibilă. “În mare parte s-au scos copacii bolnavi din păduri, dar tăierile s-au făcut în limita cotei aprobate pentru acest an”, a declarat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ. “S-au folosit, de asemenea, şi arbori cursă – copaci în scoarţa cărora s-au introdus substanţe chimice care să distrugă insectele. Gândacul de scoarţă există de foarte mult timp, însă în ultimii 2-3 ani a apărut o specie extrem de agresivă, pe lângă cele două  care existau deja. În primăvară vor trebui făcute alte acţiuni pentru a preveni extinderea atacurilor”.

Încă din primăvara acestui an au apărut imagini de coşmar prin pădurile din judeţul Neamţ. Pâlcuri, pâlcuri, copacii se uscau din picioare şi “petele” ruginii s-au tot mărit, în codrii din absolut toate ocoalele silvice.

“Probleme au apărut în toată ţara, pe fondul secetei din ultimii 3-4 ani”,  declara în luna iunie purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ. “La Suceava situaţia este gravă încă de anul trecut, iar la noi în judeţ cele mai multe multe uscări sunt în zona Târgu Neamţ, unde am primit aprobare de la minister şi deja am trecut la tăieri. După suprafaţa afectată s-a depăşit deja cota de igienizare permisă şi tocmai de aceea am avut nevoie de aprobări de la Bucureşti. Copaci afectaţi sunt, însă, în toate ocoalele din judeţ, catităţile prognozate a fi tăiate fiind între 5.000 şi 10.000 de metri cubi. Din toate soluţiile încercate de-a lungul vremurilor, două au eficienţă. Una este tratarea chimică, dar este extrem de toxică şi afectează totul în jur, şi cealaltă este crearea unei benzi de protecţie prin tăieri de siguranţă, pentru a împiedica răspândirea gândacului”.

C.M.