Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”

festival4  Joi seara a avut loc, pe platoul Curţii Domneşti, festivitatea de închidere a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, ediţia a XVII-a, eveniment organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. Toate cele opt ansambluri participante la festival au primit, din partea organizatorilor, diplome de excelenţă şi obiecte de artă tradiţională nemţeană, precum şi materiale promoţionale legate de judeţul nostru. În aplauzele călduroase ale publicului, artiştii din Spania, Polonia, Croaţia, Ucraina şi România au urcat pe scena festivalului, pentru ultima oară în acest an.

„Ne bucurăm să fim în această seară aici, la Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, un festival care cred că a rămas întipărit în sufletele dumneavoastră. Vreau să mulţumesc tuturor artiştilor invitaţi, să le urez mult succes mai departe şi să le transmit că îi aştept cu mare drag şi în următorii ani. De asemenea, felicitări Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi a echipei sale care a dat dovadă de profesionalism pe tot parcursul festivalului. Nu în ultimul rând, mulţumesc publicului nemţean care a fost alături de artişti, susţinându-i în toate aceste seri”, a spus Emilia Arcan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.

„Prin organizarea acestui festival, toată lumea a avut de câştigat: am avut oaspeţi de peste hotare, care ne-au prezentat folclorul lor şi au cunoscut folclorul nostru românesc, am avut oaspeţi din ţară şi am avut talentele noastre locale. Am avut o echipă excelentă de organizatori şi am avut un public extraordinar. I-am urmărit cu drag şi pe copiii din public care au dansat pe ritmurile folclorului românesc şi cred că, peste ani, în orice colţ al lumii se vor afla, inima lor va sălta de bucurie când vor auzi orice melodie populară românească, simţindu-se cu adevărat români”, a mărturisit viceprimarul Aurelia Simionică.

„Mulţumesc echipei organizatoare, mulţumesc ansamblurilor prezente la festival, care ne-au încântat cu folclorul şi costumele lor minunate şi mulţumesc publicului nemţean, prezent la toate spectacolele din cadrul festivalului. Sperăm că anul viitor vom avea o ediţie chiar mai bună decât aceasta, la care îi aşteptăm cu drag pe toţi iubitorii de folclor din judeţul nostru”, a spus Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Ieri dimineaţă, artiştii şi-au luat rămas bun de la organizatori, cu promisiunea că vor fi prezenţi şi la ediţiile viitoare ale festivalului nemţean.

 

Judeţul Neamţ, capitală a cântecului şi dansului tradiţional

 

Pe parcursul a şapte seri, Grupul municipal de dansuri din Fuengirola, Ansamblul folcloric “Klek” din Ogulin, Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Bandurka&Tramblanka” din Opoczno, Ansamblul de dansuri “Toporivceanca” din Cernăuţi, Ansamblul “Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură “Carmen Saeculare” Neamţ, Ansamblul folcloric”Semenicul” Caraş-Severin, formaţia “Căluşarii din Stolnici-Argeş şi Ansamblul folcloric “Rapsodia Bucovinei” Suceava şi-au prezentat costumele, dansurile, obiceiurile şi tradiţiile, pe ritmuri specifice tuturor regiunilor. Ei au fost prezenţi nu doar la Piatra-Neamţ, ci şi în Roman, Târgu-Neamţ, Roznov, Bicaz şi la Durău, unde au susţinut spectacole de calitate, pline de culoare, ritm şi voie bună. Pe bună dreptate, se poate spune că judeţul Neamţ a devenit o capitală a cântecului şi dansului tradiţional.

Reamintim că Festivalul Internaţional de Folclor “Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare.

În cadrul celor 16 ediţii de până acum, au participat peste 80 de ansambluri folclorice din 25 de ţări ale Europei, Asiei, Africii şi ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, în judeţul Neamţ peste 3000 de invitaţi din Mexic, Italia, Spania, Franţa, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveţia, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Israel, Serbia, Ungaria, Ucraina, Congo şi Republica Moldova.

Irina NASTASIU