Gâdinți-ul se vrea municipiu: Romanul ar putea creşte cu 4000 de hectare

Ieri dimineaţă, o mână de oameni de vază din comuna megieşă Romanului, Gâdinţi, au sosit în audienţă la primarul Laurenţiu Leoreanu, unde au cerut ca şi comuna lor să fie admisă în marea familie romaşcană.

De fapt, acest demers are ca scop final, în caz de reuşită, transformarea comunei-sat într-un nou cartier al Romanului.

Conform recensământului  efectuat  în 2011, populația comunei Gâdinți se ridică la 1.983 de locuitori, în scădere față de 2002, când se înregistraseră 2.508 locuitori.

Comuna Gâdinţi se întinde pe o suprafaţă de 4300 de hectare, împărţită astfel: intravilan 395,65 ha şi extravilan 3933,35 ha. Un alt criteriu de clasificare ar fi tipul terenului: teren agricol 1651 ha ( din care arabil 1274 ha, păşune 241 ha, vii 13 ha, fâneţe 89 ha şi livezi 32 ha), pădure 2284 ha, curţi/construcţii 209 ha, drumuri 70 ha, ape 91 ha şi teren neproductiv 26 ha.

Cetăţenii din Gâdinţi care au depus şi un memoriu scris la cabinetul primarului Leoreanu, îşi justifică inedita cerere prin faptul că la ora actuală, acestă comună este săracă şi nu are nici măcar un sediu propriu pentru primărie. Birourile administraţiei locale din Gâdinţi se află în aceeaşi clădire cu o crâşmă şi, nu de puţine ori, lumea venită cu vreo problemă la edilul comunei se trezea de fapt în audienţă la barmanul de alături.

Această vecinătate primărie-crâşmă are şi părţile ei bune pentru că unele probleme ale comunităţii locale se încheiau în mod amiabil în faţa unei sticle de vin.

Comuna Gâdinţi s-a desprins în urmă cu mai puţin de 15 de ani din comuna Sagna dar, se pare că această independenţă administrativă nu a adus şi rezultatele dorite. Cetăţenii comunei se plângeau anul trecut şi de faptul că reţeaua de aprovizionare cu apă e încă la nivelul secolului al XIX-lea iar drumurile satului încă sunt departe de a fi asfaltate.

„Ei vor să vină la Roman pentru că le place de acest oraş şi de modul cum este administrat. Iar ca argument istoric, petiţionarii au amintit şi de faptul că încă de la prima atestare istorică,  acest sat a fost a Romanului. Dacă ei vor iniţia un demers care să dovedească că se doreşte cu adevărat acest lucru se va putea lua o decizie în acest sens mai departe. Din respect pentru colegii mei nu voi comenta această iniţiativă”, a declarat primarul municipiului, Laurenţiu Leoreanu, în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul Primăriei Roman.

Dan VASILIU