Ga Pro Go Chemicals SA, poluare cu voie de la stat

Accidentul de la fostul Azochim, acum S.C. Ga Pro Go Chemicals SA, în urma căruia a fost eliminată o cantitate de amoniac mult mai mare decât limita acceptată (de peste 14 ori mai mare), are rădăcini mai vechi, din momentul în care i s-a oferit societatea lui Ioan Nicolae, acum unul din miliardarii României. În momentul privatizării, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului și-a bătut joc de orice normă de mediu și i-a permis actualului proprietar să-i blagoslovească pe nemțenii din zonă, aproape zilnic, cu miros de urină stătută de vită.  Proprietarul fostei Azochim Săvineşti nu a respectat clauzele contractului de privatizare, susţine Curtea de Conturi într-un  raport pentru anul 2010.  Raportul Curţii este devastator şi arată că statul român nu a făcut nimic pentru a urmări clauzele contractuale, în special cele pentru protecția mediului. Mai mult decât atât, s-a arătat neinteresat total de politicile de mediu.

* Ce impută Curtea de Conturi AVAS-ului și cumpărătorului

1.Neprezentarea vânzătorului, în termenul prevăzut în contract (30 de zile de la închiderea anului financiar) a certificatelor emise de cenzorii societăţii, care să ateste valoarea investiţiilor efectuate de cumpărător la acea dată;

2.Nerealizarea volumului de investiţii în sumă de 8.354 mii lei (din care 396 mii lei investiţii de mediu), din totalul de 13.992 mii lei, conform Programului de investiţii din contract.

3.Pentru nerealizarea investiţiilor cumpărătorul a fost acţionat în instanţă de către AVAS fiind obligat la plata de penalităţi, pe care le-a achitat.

4.Nerespectarea de către AVAS, la întocmirea documentaţiei de privatizare, a prevederilor legale referitoare la protecţia mediului şi abordarea cu superficialitate a modului de urmărire a respectării acestei clauze; nerealizarea de către cumpărător a obiectivelor de mediu minim acceptate de legislaţia în vigoare, prevăzute în contract. (…) A.V.A.S. nu a ţinut cont de prevederile legale referitoare la protecţia mediului, respectiv:Nu a solicitat SC AZOCHIM SA Săvineşti întocmirea bilanţului de mediu, încălcându-se prevederile Legii protecţiei mediului nr.137/1995 şi ale Ordinului MAPM nr.125/1996 pentru aprobarea procedurii de reglementare a activităţii economice şi sociale cu impact asupra mediului înconjurător; Nu a inclus, în oferta de vânzare acţiuni, obiectivele de mediu minim acceptate de legislaţia în vigoare, încălcându-se prevederile OUG nr.15/1997 pentru modificarea şi completarea Legii privatizării societăţilor comerciale nr.58/1991, ale H.G. nr.457/1997 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind procedurile de privatizare şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a vânzărilor de acţiuni, de părţi sociale şi de active, şi ale Ordinului MAPM nr.184/1997 pentru aprobarea Procedurii de realizare a bilanţurilor de mediu.”

*”Misterele” de la fostul Azochim

Pentru oamenii de meserie nu este nici un mister de ce avem atâta poluare de la fostul combinat. Instalațiile sunt vechi, neperformante, investitorul nu s-a preocupat decât formal de protecția mediului, repararea instalațiilor pentru ridicarea gradului de protecție s-a făcut formal, cu utilaje luate de la recondiționări sau dezmembrări, machiate după ce au fost trecute facturi prin mai multe firme. Cert este că toată lumea știe despre această situație și nimeni nu face nimic în fața șantajului lui Nicolae că oprește combinatul dacă i se cer prea multe investiții sau îl vinde la ruși.

Ce ar trebui să reținem, la nivel de nespecialiști?

Tancul de amoniac cu o capacitate de 15.000 de tone are o problemă. Dacă nu funcționează o pompă (Kellog) nu se poate asigura debitul de amoniac și temperatura de  minus 30 de grade necesară procesului de producție. Persoane din combinat, îngrijorate de posibilele accidente de mediu, dar și de faptul că și-ar putea pierde locul de muncă dacă ar vorbi public, ne-au dezvăluit că respectiva pompă a fost achiziționată de la dezmembrări și că nu corespunde din punct de vedere tehnic. Din această cauză supapele de deschid și amoniacul se elimină în atmosferă.

Instalația de acid azotic este una uzată din toate punctele de vedere. Metoda folosită la Săvinești de oxidare catalică a amoniacului la presiunea atmosferică și prin absorbție de apă se pare că a rămas singulară pe plan mondial! Motivul: gradul foarte mare de poluare. Atunci când se folosesc metode în care presiunea de lucru este mare, scade poluarea. De ce nu se face acest lucru la Ga Pro Co Chemicals? Costă bani și autoritățile locale preferă să închidă ochii, motivând că apără peste 700 de locuri de muncă.

S-ar mai putea discuta multe, despre instalația de neutralizare a azotatului de amoniu și nitrocalcar, cu tehnologie din anii 60, despre lucrările de retehnologizare a instalației de uree, despre inelele de tip Rashing folosite , despre depășirea periodică a concentraților de ioni de amoniu, care au loc odată cu repornirea instalațiilor.

*Concluzie

La Ga Pro Co Chemicals SA se folosesc utilaje, instalații, elemente de siguranță, provenite din dezmembrarea altor instalații din țară, care nu au siguranța unora noi. Acest lucru, adăugat vechimii instalațiilor și tehnologiei învechite, face ca riscul de poluare să fie extrem de mare. În ciuda acestor evidențe, există o autorizație eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului Bacău. Au fost respectate prevederile legale când a fost eliberată?  Există oameni de la mediu cu interese financiare sau contracte cu societatea din Săvinești? Există vreo preocupare de la instituții care ar trebui să atragă atenția asupra bombei de la fostul Azochim? A verificat cineva facturile prin care au fost achiziționate aceste utilaje și instalații? A verificat cineva lanțul de firme prin care aceste utilaje au ajuns la Săvinești (asta dacă au fost vreodată plecate) și dacă ele la origine nu proveneau de pe alte combinate ale lui Nicolae, de unde au fost luate ca fier vechi și transformate în scumpe și performante echipamente?

Întrebări la care nu presa trebuie să răspundă. Dar la care ne vom strădui să primim răspuns.

* Garda de Mediu, nu a luat notă de trecere

Pe surse am aflat că domnul Cătălin Diaconu, persoana împuternicită să asigure interimatul la Garda de Mediu Neamț s-a mișcat cel mai greu în perioada incidentului. A întârziat nepermis de mult cu prezentarea concluziilor, ca să nu mai punem la socoteală că nu a răspuns la telefon presei. Probabil va rămâne doar cu interimatul.