Ga Pro Co Chemicals a început anul cu stângul: ”Scăpări” de amoniac de 14 ori peste normal

* Conducerea firmei afirmă că a fost o „intervenţie programată”

* Medicii spun că amoniacul provoacă crize asmaticilor şi edem pulmonar celor cu bronşită pulmonară

Un incident petrecut pe 2 ianuarie pe platforma chimică Săvineşti la prima oră a dimineţii a condus la eliberarea în aer a unei cantităţi de amoniac de 3,3 ori mai mari decât limita admisă. Practic, vorbim despre o supapă de la instalaţia de uree granulată de la Ga Pro Co Chemicals, producătorul de îngrăşăminte chimice, instalaţie care lucrează cu materia primă amoniac, care a cedat şi din cauza căreia s-a produs poluarea. Primele măsurători s-au efectuat la ora 13, 15 în ziua incidentului, adică la mai bine de şapte ore de la primele ”scăpări”.

* Creşteri ale emisiilor de amoniac de la 3 până la 14,5 ori peste limita admisă

Potrivit comunicatului de presă primit aseară de la Prefectura Neamţ „Personalul Laboratorului APM Neamţ s-a deplasat în zona Săvineşti şi a prelevat o probă momentană de 30 min în intervalul 13,15-13,45  în punctul Şcoala Dumbrava Vale, comuna Săvineşti şi o altă probă în Roznov, str. Fermei în intervalul 14,30-15,00, (în ziua de 2 ianuarie –n.r.) probe ce au fost analizate ulterior în laborator. S-au obţinut rezultatele: 4245,96 micrograme/mc în punctul Şcoală şi 1243,79 micrograme/mc în Roznov. Rezultatele analizelor au fost comunicate Gărzii Naţionale de Mediu –Comisariatul Judeţean Neamţ”.

Cu alte cuvinte, valoarea amoniacului din aer în punctul Şcoala Dumbrava Vale era de 14,5 ori mai mare decât limita admisă, iar în punctul Şcoală Roznov era de 4,14 ori mai mare.

Din acelaşi comunicat mai aflăm că „În zona Săvineşti au mai fost amplasate două puncte de recoltare pentru probe medii de lungă durată (în intervalul 2.01.2013 ora 13.00 – 3.01.2013.ora 13.00). Precizăm că SC Ga Pro Co Chimicals SA Săvineşti nu a notificat nici telefonic, nici în scris despre producerea vreunui incident, aşa cum este prevăzut în Autorizaţia Integrată de Mediu nr.15/2007, revizuită în 2008. Din nota de constatare încheiată de Comisariatul Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu reiese că în data de 2.01.2013, începând cu orele 6.00, s-a înregistrat o emisie de amoniac, provenind de la capacul coloanei de sinteză la linia 2 a instalaţiei de uree granulată. În urma analizei situaţiei,operatorul economic a luat măsura de izolare a liniei şi iniţierea procedurilor de pregătire pentru intervenţie tehnologică (prelucrarea soluţiei, depresurizarea coloanei şi desfacerea capacului pentru înlocuirea garniturii). Din datele de auto-monitorizare a calităţii atmosferei în perimetrul uzinal şi periuzinal  efectuate de laboratorul de toxicologie – mediu al SC Ga Pro Co Chimicals SA, pentru probele momentane nu s-au evidenţiat depăşiri ale CMA la indicatorul amoniac.

Cu ocazia acestui control s-au dispus operatorului economic măsuri operative privind informarea imediată a ISU „Petrodava” Neamt telefonic prin 112 şi ulterior în scris, precum şi a GNM CJ Neamţ, APM Neamt şi SGA Neamt despre orice situaţie care conduce la eliberarea în mediu a substanţelor periculoase cu potenţial de afectare a factorilor de mediu; conducerea proceselor tehnologice din cadrul societăţii astfel încât limitele la emisii să fie respectate în strictă conformitate cu cerinţele stabilite prin Autorizaţia integrată de mediu nr.15/2007; monitorizarea zilnică, timp de o lună, a emisiilor de poluanţi în localităţile potenţial afectate (Piatra Neamţ, Săvineşti, Roznov, Zăneşti, Dumbrava Roşie) şi comunicarea rezultatelor la GNM CJ Neamt, ISU Neamt si APM Neamt. În cursul acestei zile s-au analizat două probe momentane prelevate în municipiul Piatra Neamţ, iar valorile măsurate au fost de 52,05 şi 89,99 micrograme/mc”.

În acelaşi comunicat se specifică faptul că nu s-au înregistrat cazuri legate de intoxicaţia cu amoniac la Serviciul de Ambulanţă Neamţ.

Medicii spun că amoniacul provoacă destule neplăceri, de la simple iritaţii la agravarea unor boli care pot fi fatale. „Amoniacul este un iritant puternic care, în concentraţii mari, poate produce iritaţia mucoaselor, iar în funcţie de concentraţie poate afecta şi ochii”, „, a declarat medic pneumolog Elena Botezatu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. „Persoanele cu astm bronşic expuse la o concentraţie de amoniac peste limitele admise pot face crize, iar cele cu BPOC (bronşită pulmonară cronică obstructivă) pot decela edem pulmonar. Cei mai predispuşi la intoxicaţii sunt muncitorii care lucrează în zona de provenienţă a gazului, pentru că acolo este concentraţia mai mare de emisii de amoniac”.

 * Intervenţia controlată…a dat chix?!

Varianta conducerii societăţii Ga Pro Co Chemicals Săvineşti este aceea că instalaţia de uree granulată a fost oprită în mod intenţionat, că a fost o intervenţie programată, ca urmare a analizei realizate de corpul de profesionişti al firmei sub coordonarea directorului tehnic Valentin Fetiţoiu. Instalaţia se afla sub observaţie cu o săptămână înainte de oprirea ei, sistarea având loc miercuri dimineaţă. Conducerea societăţii admite faptul că oprirea acestei instalaţii, care are o înălţime de 100 m şi o lăţime de 20 m, a condus la scăpări de amoniac, însă „nivelul acestora nu depăşeşte normalul şi nu ar trebui să fie panicată populaţia”.

 Miercuri seară în sediul firmei au fost prezenţi subprefectul Daniela Soroceanu, reprezentanţi ai Gărzii şi Agenţiei de Mediu Neamţ, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care au semnat nota de constatare încheiată în prezenţa directorului tehnic Valentin Fetiţoiu şi a directorului economic Neculai Puşcaşu. Cât priveşte faptul că cei din conducerea societăţii nu au anunţat autorităţile locale despre producerea unui accident, varianta firmei este aceea că fiind vorba despre o intervenţie programată şi nu despre un accident nu aveau ce anunţa. Şi ieri la sediul societăţii încă se mai făceau măsurători, iar reprezentanţi ai organelor de control verificau datele tehnice ale instalaţiei.

Nu este primul incident de acest fel, însă lucrurile nu pot fi duse nici în extrema cealaltă, prin închiderea societăţii, mai ales că investiţiile pentru protecţia mediului continuă şi în acest an, potrivit conducerii firmei.

*Amenda de un miliard de lei vechi şi… legendele locului

Pentru scăpările din 2 ianuarie, Garda de Mediu a amendat societatea cu un miliard de lei vechi. „Societatea a fost amendată pentru nerespectarea legii privind protecţia atmosferei, care spune că persoanele juridice sunt obligate să respecte reglementările din autorizaţia integrată de mediu şi titularii de activitate sunt obligaţi să anunţe autoritatea publică din teritorială pentru protecţia mediului despre producerea unor avarii, accidente, incidente, opriri sau porniri accidentale”, ne-a spus Neculai Bucşă, şeful Gărzii de Mediu Neamţ. „În acest caz, a fost vorba de un incident, apărut după ce garnitura de la un capac de la linia de producere a ureei a cedat şi la înlocuirea garniturii s-a produs scurgerea accidentală de amoniac. Societatea are posibilitatea să achite jumătate din cuantumul amenzii în 48 de ore. Anul trecut a mai avut loc un incident similar, în luna octombrie, când societatea a fost amendată, de asemenea, pentru poluarea aerului, iar în 2011 la fel s-au dat trei amenzi pentru poluarea accidentală cu amoniac”.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a amendat firma Ga Pro Co Chemicals cu 5.000 de lei pentru neasigurarea identificării, monitorizării şi a evaluării factorilor de risc generatori de evenimente periculoase şi nestabilirea măsurilor de protecţie împotriva efectelor negative ale acestora, în limbaj juridic „pentru încălcarea articolului nr. 75, litera d, din Legea 481/2004 privind protecţia civilă”, după cum ne-a informat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.

Aşa cum se întâmplă de foarte multe ori, se găsesc destui care să scornească ”legende” brodând pe marginea realităţii, ieri se auzea că prin zona Roznov – Săvineşti ar exista animale moarte prin curţi din cauza nivelului ridicat de amoniu din aer, fapt dezminţit de conducerea Ga Pro Co Chemicals Săvineşti şi neconfirmat de autorităţi. De asemenea, se stipulează faptul că „există anumiţi procurori care doresc închiderea definitivă a activităţii pe platforma chimică Săvineşti, din interese personale sau de grup” şi că de fapt aceştia ar fi sunat la 112 şi că „încearcă să inducă panică în rândul populaţiei pentru a forţa autorităţile să ceară închiderea uzinei”. Adevărul este undeva la mijloc, ca mai totdeauna. O certitudine este faptul că societatea Ga Pro Co Chemicals are 720 de angajaţi, fiind cel mai mare angajator din zonă. Un alt adevăr este faptul că de la preluarea unei părţi din Azochim de către Interagro, compania lui Ioan Nicolae, au fost mereu controverse şi tentative de închidere a societăţii. O altă certitudine este faptul că an de an, periodic, instalaţiile Ga Pro Co Chemicals sunt închise fie pentru revizii, fie pentru că există suficient produs finit pe stoc şi nu se mai justifică producţia peste capacitatea de vânzare.

Incidentul este anchetat de o comisie mixtă de specialişti, care va verifica inclusiv modul de respectare a condiţiilor din autorizaţia de mediu.