Furtună violentă peste Viişoara

furtuna

Timp de câteva ore, Neamţul şi alte câteva judeţe au fost sub atenţionare cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice şi grindină.

Sâmbătă la amiază, pe la ora 13, preţ de vreo 7 minute nori cenuşii de furtună au întunecat brusc localitatea Viişoara. Pe cer, „bice” roşii au „furnicat” văzduhul, iar zgomotul apăsător şi prelung al tunetelor s-a contopit cu ropotul picăturilor mari de ploaie. După câteva minute, aerul rece „respira” din „covorul” alb de pe pământ, format din bucăţi de gheaţă ca de mărimea bobului de mazăre. Prin case, luminiţele candelor au „prins viaţă”, iar rugi spuse în şoaptă cereau îndurare:”Păzeşte-ne, Doamne!”. Prin zare, câteva fulgere şi tunete s-au „topit” prin văzduhul cuprins de „foc” şi apă.

Pe drum, puhoaiele de apă şi bobiţele de grindină şerpuiau iute într-o tovărăşie mută. Acoperişele caselor şi verdeaţa crudă erau „bombardate” de micile „ghiulele”, ce cădeau peste tot în neştire. Apoi, ca dintr-o minune, potopul s-a mai domolit, iar gospodarii au putut ieşi din case pentru a vedea urmările furtunei venite de pe crestele înalte ale muntelui Ceahlău. Una peste alta, chiar şi aşa, oamenii au răsuflat oarecum uşuraţi, fiindcă se putea şi mai rău, aşa cum a fost săptămâna trecută, prin unele zone din Neamţ, când o mică tornadă a smuls şi a luat pe sus câteva garduri şi acoperişuri de la case. Fenomenul e mai rar întâlnit pe la noi, şi care, ne-a fost explicat de meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo Toaca: ”Aşa se întâmplă când se întâlneşte un front de aer rece, cu unul cald. În cazul nostru, în partea de est a judeţului, aerul răcoros venit de pe Ceahlău s-a contopit de cel mai cald, şi astfel s-a format acel fuior, ca să spunem aşa”.

Rămâne de văzut ce urmări vor mai avea şi alte furtuni care se vor abate asupra aşezărilor nemţene. Că pădurile s-au tăiat în neştire, iar acum, oamenii nevinovaţi sunt nevoiţi să suporte netremnicia şi nepăsarea altor semeni.

V. ANDRIEŞ