Fundaţia Culturală „Ion Creangă” împlineşte 20 de ani de activitate

Elena PredaÎn perioada 12 – 14 decembrie, fundaţia organizează cea de-a 45-a ediţie a Zilelor „Ion Creangă”

 

Vineri, 12 decembrie, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a 45-a ediţii a „Zilelor Ion Creangă”, manifestare organizată de Fundaţia Culturală „Ion Creangă” Târgu-Neamţ, în colaborare cu Primăria Oraşului Târgu-Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Casa Culturii „Ion Creangă”. Programul cuprinde spectacole folclorice, lansări de carte, vernisaje, spectacole de teatru şi operă, concursuri şi multe alte surprize. Despre activitatea fundaţiei şi despre bucuria pe care voluntarii din Târgu Neamţ o aduc, an de an, în sufletele copiilor, stăm de vorbă cu doamna profesoară Elena Preda, inspector şcolar, preşedintele Fundaţiei Culturale „Ion Creangă”.

 

Rep.: Când a fost înfiinţată Fundaţia Culturală „Ion Creangă” şi care sunt obiectivele acesteia?

 

Prof. Elena Preda: Fundaţia Culturală „Ion Creangă” a fost înfiinţată în 1994 de un grup animat, la vremea respectivă, de un simţ al patriotismului local. Scopul declarat a fost acela de a promova cultura nemţeană şi, în special, de a aduce un omagiu operei lui Ion Creangă, evidenţiind universalitatea copilăriei şi bucuria de a percepe lumea prin ochii de copil. Anul acesta, fundaţia împlineşte 20 de ani de existenţă, dar eu m-am implicat în activitatea fundaţiei în ultimii cinci ani,  primii patru ani ocupând funcţia de director executiv, iar anul trecut fiind aleasă preşedinte. În toată această perioadă, am realizat, anual, câte un proiect cu finanţare de la Consiliul Judeţean, incluzând şi proiecte sociale, istorice sau culturale.

 

Rep.: Activitatea fundaţiei nu ar fi posibilă fără implicarea voluntarilor. Ce rol au aceştia în desfăşurarea activităţilor pe care le organizaţi?

 

E.P.: Un rol foarte important, pentru că aceşti tineri se implică în activităţi fără a avea nici un fel de folos, decât acela al satisfacţiei lucrului împlinit şi al respectării unei tradiţii din zona Târgu Neamţ. În perioada cât sunt voluntari, aceşti copii deprind valori importante, precum responsabilitatea, spiritul de echipă, întrajutorarea etc. Cu tristeţe spun că mă doare inima atunci câte un grup de voluntari pleacă din fundaţie, mergând spre facultăţi, dar ne bucurăm că vin alţii din urmă. Anul acesta am reuşit să acoperim un gol, printr-un club al voluntarilor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, care se numeşte „Impact Club”.

 

Rep.: Revenind la istoricul Fundaţiei Culturale „Ion Creangă”, ce alte activităţi aţi mai derulat, de-a lungul timpului?

 

E.P.: Fiind profesor de istorie, mă implic şi în activităţi specifice profesiei mele, pe care le includ, bineînţeles, în marea cultură. Unul din aceste proiecte s-a materializat într-o carte intitulată „Identitate nemţeană”,  pentru realizarea căreia şi-au dat mâna 100 de profesori de istorie din judeţul Neamţ. Cartea cuprinde câte un scurt istoric al tuturor satelor şi comunelor din judeţ, fiind deja distribuită bibliotecilor şcolare şi oferindu-le copiilor o mostră de istorie locală. Printr-un alt proiect al fundaţiei, am pus în practică ideea voluntarilor noştri de a crea o gardă a Cetăţii Neamţului. Aşa au apărut străjerii cetăţii, costumele lor fiind practic reproduse după manualele de istorie, incluzând arme, scuturi, cuşme, în acest sens sprijinindu-ne muzeograful Vasile Diaconu, de la Muzeul de Etnografie din Târgu Neamţ. Iar cel mai recent proiect al nostru este cel derulat vara aceasta, respectiv Festivalul de Artă Medievală „MedievArtFest”, un festival de bun gust, care a inclus mâncare tradiţională, costume, muzică şi spectacole adecvate.

 

Rep.: Ce surprize pregătiţi publicului nemţean, cu ocazia „Zilelor Ion Creangă”?

 

E. P.: În perioada 12 – 14 decembrie, Fundaţia Culturală „Ion Creangă” Târgu-Neamţ, în colaborare cu Primăria Oraşului Târgu-Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Casa Culturii „Ion Creangă” organizează o serie de evenimente dedicate celei de-a 45-a ediţie a „Zilelor Ion Creangă”. Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc vineri, 12 decembrie, la orele 10.00, la Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humuleşti, cu un spectacol de promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor din zona Humuleştiului. Avem şi un concurs care rezistă de 8 ani, şi anume un concurs de eseuri, dedicat operei lui Ion Creangă, tema din acest an fiind „Copilăria – o imensă nevoie de mirare”. Pe aceeaşi temă, am lansat şi un concurs de fotografii. Ne bucurăm că tema noastră a atras nu doar copii, ci şi adulţi, la concurs înscriindu-se persoane din toate zonele judeţului. Concursul de eseuri va avea loc miercuri, 10 decembrie, zi în care vom sista şi primirea fotografiilor pentru cel de-al doilea concurs.

Anul trecut, am avut cea mai mare participare din istoria fundaţiei, şi anume 175 de elevi. Ne bucurăm şi de sprijinul profesorilor de limba română, care se implică mereu, îndrumând elevii şi încurajându-i să participe la concursurile noastre. Fotografiile au fost postate şi pe pagina noastră de facebook, pentru a primi un feed-back şi din partea publicului şi poate că ar fi bine ca juriul să ţină cont şi de aceste aprecieri, pentru că fiecare fotografie este purtătoarea unui mesaj, unic în felul său. Premiile constau, ca în fiecare an, în cărţi, bani şi cadouri speciale de Crăciun.

Vineri seara, de la orele 18.00, va avea loc un recital al Operei Naţionale din Iaşi – „Iarna în armonii de operă şi canţonete”, la sala de spectacol a Casei Culturii. De asemenea, sâmbătă, de la ora 17.00, va avea loc, tot la Casa Culturii, un concert omagial al Fundaţiei Culturale „Ion Creangă”, susţinut cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate, în cadrul căruia ne-am gândit să ne chemăm prietenii aproape, şi anume reprezentanţii ONG-urilor din zona Târgu-Neamţ, dar şi alţi oameni cu dare de mână care îşi vor deschide inima şi vor dărui cadouri copiilor din sală. „Zilele Ion Creangă” se vor încheia cu un carnaval al personajelor lui Creangă, la care vor participa elevi de la Clubul Copiilor din Târgu Neamţ, ale căror costume sunt realizate de prof. Maria Gâtlan, dar şi voluntarii fundaţiei noastre care vor pune în scenă poveştile lui Creangă. Vor fi şi multe, multe alte surprize, programul fiind divers şi atractiv, dedicat tuturor vârstelor. Vă aşteptăm, cu drag, să ne treceţi pragul!

A consemnat Irina NASTASIU