„Nu avem atâta ciocolată să facem tort pentru România, că e criză!”

Patriotismul la 5 ani

„Nu avem atâta ciocolată să facem tort pentru România, că e criză!”

* Peste o mie de pietreni au ieşit în centru să sărbătorească Ziua Naţională

* Cel mai aşteptat moment a fost parada militară

Piatra Neamţ, ieri, ora 12, centru. Peste o mie de oameni, pe puţin. Fără poliţişti, fără plutoanele de pompieri şi jandarmi, fără soldaţi. Doar oameni simpli, veniţi cu copiii, la ceremonia de Ziua Naţională. Îmbucurător, nesperat de multe steaguri, tineri cu tricolorul pictat pe oraz, copii cu simbolul naţional – în miniatură, din hârtie colorată – în mâini. Programul s-a respectat, la 12 oficialităţile au pornit spre tribună, prefectul a dat startul, preoţii au oficiat slujba, s-a intonat imnul. Tăcere, respect, mâini duse la inimă. Aşa a arătat momentul cel mai solemn al ceremoniei, în care foarte mulţi din cei prezenţi s-au simţit români. Afară erau 5-6 grade, temperatură generoasă pentru 1 decembrie. Poate şi vremea i-a scos din case pe pietreni.

Partea de cuvântări a fost pigmentată – nici nu se putea altfel – de mici incidente cu microfonul. Un domn, care nu avea capacitatea de a evalua din ochi înălţimea vorbitorilor, a tot reglat stativul, aşezându-l ba direct pe asfalt, ba pe tribună, la picioarele celui care cuvânta. A păţit-o şeful Poliţiei, Paul Tablan, care s-a trezit, la un moment dat, cu microfonul la jumătate de metru deasupra capului. Asta în timp ce-şi felicita deja subalternii avansaţi de Ziua Naţională. Cu întreruperi s-a auzit şi Şeful Jandarmeriei Sorin Gherman. Până s-a reglat problema. Colonelul Niţică, şeful pompierilor, aproape că n-a avut nevoie de instalaţia de sunet, atât de ferm şi de tare i-a anunţat pe cei 17 avansaţi din unitatea pe care o conduce. Prefectul le-a înmânat jandarmilor şi pompierilor noile grade. Poliţiştii le primiseră deja, vineri, în şedinţa festivă internă.

Pe generalul Pruteanu nu l-a ascultat nimeni, ca de obicei. A venit înarmat cu un discurs scris pe vreo 4 foi şi s-a întrerupt, din când în când, pentru explicaţii suplimentare. Toată lumea din jurul lui vorbea. Şi în rândul oamenilor politici din imediata apropiere a tribunei se schimbau impresii. Solemnitatea se cam „dezgheţase”. „O să vorbească jumătate de oră, oare de ce nu-i face cineva nişte discursuri mai concise?”. Şi în public, aceeaşi atmosferă. „Mami, când trec soldaţii?”. Răspuns: „după ce vorbesc domnii”. „Da nenea ăsta de ce vorbeşte aşa de mult?”. Răspuns: „ai rabdare”. „Da’ eu vreau să văd soldaţii!”.

Alţi părinţi au profitat de cuvântările oficiale, ca să-şi ducă micuţii la poze, în faţa militarilor aliniaţi. Oricum, până la urmă discursul generalului n-a durat jumătate de oră, cum credeau pesimiştii. Şi, în sfârşit, a început parada. Sute de aparate de fotografiat şi de telefoane mobile s-au „mobilizat” ca la comandă. Au trecut întâi soldaţii, apoi maşinile jandarmeriei, autospeciala de descarcerare, autospeciala de stins incendii, o ambulanţă SMURD, şi ultimii, mascaţii de la poliţie. Spectaculoşi. Unii ţineau steaguri în mâini, alţii erau pe cupolă, în poziţie de tragere. Abia în timpul paradei, printre aplauze, s-au auzit şi urările oamenilor de rând. „La mulţi ani România, la mulţi ani români! Strigate chiar şi de copii foarte mici. Întrebată dacă a fost sărbătorită frumos ţara de Ziua Naţională, o fetiţă de vreo 5 anişori a răspuns, fără să stea pe gânduri: „Ar fi trebuit şi tort, dar nu avem atâta ciocolată să facem tort pentru România, că e criză!”.

Cristina MIRCEA

Jandarmii avansaţi

Ca recompensă pentru activitatea de zi cu zi au fost avansaţi înaintea împlinirii stagiului minim în grad următorii ofiţeri: contabilul şef, colonel Bostan Maria, şeful Serviciului Management Operaţional, maior Olariu Radu, şeful Secţiei de jandarmi Roman, căpitan Uncrop Constantin, locotenent colonel Pogonici Dan şi Căpitan Stoina Andrei, (Comandamentul unităţii), şi subofiţerii plutonier major Ciorbea Neculai, Postul de jandarmi montan Bicaz,  plutonier major Muşat Cristian, Postul de jandarmi montan Durău şi plutonier major Stan Vasile, Secţia de jandarmi Roman.

 

Pompierii avansaţi

Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, 2 ofiţeri şi 15 subofiţeri au fost recompensaţi cu înaintarea în grad, înaintea expirării stagiului minim în grad, după cum urmează:

– în gradul de maior: căpitanul Baghiu Sanda Mihaela.

– în gradul de căpitan: locotenentul Buruiană Ovidiu.

– în gradul de maistru militar principal: maistrul militar clasa I Paşparugă Eduard-Daniel.

– în gradul de plutonier adjutant şef: plutonierul adjutant Chertic Ionel-Costel şi plutonierul adjutant Şoancă Corneliu.

– în gradul de plutonier adjutant: plutonierul major Onu Mihai.

– în gradul de plutonierul major, plutonierii Amariţei Ion-Iulian, Amariţei Mihai, Bostan Constantin – Cosmin, Ciubotariu Dumitru, Frăsinel Nicolae,  Mihăiluc Constantin, Mitrea Ionuţ, Oglinzanu Dorin,  Pruncu Vasile-Bogdan, Ţaga Valentin-Florin şi Ţobârnac Ionuţ-Eusebiu.

 Poliţişti avansaţi

În vreme ce ISU şi IJJ – instituţii militare de felul lor – şi-au anunţat avansaţii cu mândrie, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ a refuzat, vineri, să comunice lista numelor cu cei care fac cinste inspectoratului. Ofiţerii pe care i-am nominalizat în ziarul nostru de sâmbătă, i-am aflat direct de la şeful Poliţiei. Ieri, le-am făcut o poză şi nici unul nu s-a opus. Argumentul forte al purtătorului de cuvânt a fost că nu are “acordul” lor pentru a-i “da la ziar”. Îi dorim, pe această cale, d-lui Bogdan Ghebaur nenumărate  “succesuri” în activitatea sa viitoare la Poliţia Capitalei – unde se prezumă ca va funcţiona începând cu ianuarie 2014 – şi spor în studierea Legii datelor cu caracter personal.