Fotbal: Campionatul lui 20-0

* Ceahlăul şi Ceahlăul 05 au „ucis” competiţia în campionatul judeţean al juniorilor

Un tur prin clasamentele copiilor şi juniorilor, la finalul primei jumătăţi a campionatului judeţean, arată un dezechilibru mare în Neamţ. Piatra Neamţ s-a distanţat categoric de celelalte două centre cu tradiţie, Roman şi Târgu Neamţ. Tot ce începe sau se termină cu Ceahlăul, FC şi 05, domină categoric competiţia în fotbalul juvenil nemţean. Cât mai poate fi numită competiţie, la scoruri ca 20-0 sau 15-0. Aşa au apărut golaveraje fabuloase, gen 64-1 sau 62-0, care nu prea le ajută pe deţinătoare, nevoite să îşi caute adversari de pregătire în alte judeţe, pentru fazele superioare.

Există cauze obiective şi subiective pentru această stare. Diferenţa nu este de dimensiunile unui 20-0, dar îngrijorător e faptul că ea a crescut de la un an la altul.

LPS Roman a fost medaliat la republicani, CSS Târgu Neamţ a câştigat serii la nivel naţional şi judeţ, iar astăzi, târgnemţenii nici măcar nu mai există în campionatul naţional al juniorilor.

„Cred că este o preocupare mai scăzută a tuturor celor care au responsabilităţi la nivel de copii şi juniori”, spune Toade Şteţ, antrenor federal şi coordonator al Centrului de juniori al Ceahlăului. „O altă cauză a diferenţei care există între Piatra Neamţ şi celelalte oraşe este aria de selecţie. Şi noi ne resimţim din cauza numărului scăzut de copii, dar facem selecţie la nivelul întregului judeţ. În plus, ne vin jucători din alte judeţe”.

Inclusiv la Piatra Neamţ, cel mai mare îl „înghite” pe cel mai mic, iar în felul acesta aproape a dispărut Liceul cu Program Sportiv din fazele superioare judeţului, în care este prezent sporadic.

La jumătatea actualului campionat, FC Ceahlăul este lider neînvins la juniorii D, E şi Hagi, iar Ceahlăul 05 conduce la juniorii C.

* Romanul, de voie şi de nevoie în campionat

La Roman, fotbalul mic se împarte între Liceul cu Program Sportiv, sinonim cu performanţa, şi Petrotub, la care se lucrează … de voie şi de nevoie. Clubul este obligat să aibă trei echipe în campionatul judeţean al copiilor şi juniorilor. De acestea se ocupă doi dintre antrenorii clubului: Gabi Ţapu şi Iosif Susanu. Lucrul cu cei mici face parte din fişa postului, pe care sunt trecute şi alte responsabilităţi.

Gabi Ţapu are în grijă juniorii D şi E, iar anul acesta a participat şi la Memorialul Ola. În total, are 25 de copii. Sunt puţini şi nu toţi au calităţi pentru performanţă.

„Eu nu am refuzat niciodată un copil”, spune tânărul antrenor, care încearcă să îmbine plăcerea cu performanţa. „Am copii slabi, dar şi mai corpolenţi, sau copii care aleargă cu genunchii îndoiţi. Nu pot să nu îi încurajez în dorinţa lor de a face sport. Oricum ne pleacă toţi la 14-15 ani, iar cei foarte talentaţi ajung în cluburile de performanţă”.

Petrotub lucrează până la această vârstă deoarece nu îşi permite să aibă echipe în campionatul republicanilor. Şi ar trebui să concureze LPS-ul, în condiţiile în care resursele umane şi materiale sunt limitate. Liceul Sportiv a devenit pepiniera divizionarei C nemţene, de unde mai mulţi jucători au făcut pasul spre fotbalul mare. Există însă şi tineri care au „sărit” peste aceste două etape. De la Petrotub, Sorin Tabacariu a ajuns direct în curtea Ceahlăului.

La Roman, nu doar scăderea ariei de selecţie este o problemă. De când a venit toamna, iar ziua s-a scurtat, copiii nu prea mai apucă să se antreneze. Mulţi învaţă în regim after-school, iar când pleacă de la şcoală, deja este întuneric.

„Am tot căutat o sală, dar toate sunt mici. În ultima lună, dacă am făcut un antrenament pe săptămână. Nu putem lupta cu aceleaşi şase împotriva echipelor care se pregătesc zilnic”, mai spune antrenorul romaşcan, care duce un adevărat război de convingere şi înţelegere şi cu părinţii, pentru că puştii săi sunt la vârsta la care matematica este mai importantă decât fotbalul.

Gabi Ţapu este tânăr, la început de meserie, şi găseşte alte surse de motivare.

„Mă încurajează bucuria lor de a veni la meciuri. Sunt entuziaşti. Le plac deplasările, mai ales când mergem la Piatra Neamţ, unde sunt fericiţi că se pot fotografia pe un asemenea stadion”, spune antrenorul.

* Târgu Neamţ renaşte de jos

CSS Târgu Neamţ trebuie să depăşească perioada în care secţiei de fotbal i s-au cumpărat ghete de rugby. Dispărut din campionatul republicanilor, în care are o tradiţie de peste 20 de ani, clubul din oraşul Cetăţii încearcă să renască de jos. De la „abecedar”, precizează prof. Ioan Agafiţei, antrenorul de fotbal cu cea mai îndelungată activitate la CSS.

„Noi pierdem foarte mult în competiţia cu Piatra Neamţ pentru că ne lipsesc aproape 4 ani de pregătire”, spune Ioan Agafiţei. „Noi începeam mult mai târziu activitatea cu copiii. Anul acesta, dacă nu mai avem republicani, am luat-o de jos. Am coborât şi noi până la 7-8 ani la selecţie, pregătire şi participare în competiţie”.

Secţia de fotbal are patru profesori şi aproape 200 de copii. Faptul că au un teren al lor este lucru mare. Chiar un avantaj în faţa celor de la Piatra Neamţ, unde un număr mult mai mare de echipe îşi dispută un singur teren. Ceea ce lipseşte şi la Târgu Neamţ este elementul uman.

„Altădată, când mergeam prin şcoli, trebuia să aleg dintre 17-18 băieţi. Acum, într-o clasă găsesc 7-8, dintre care unul poartă ochelari, doi sunt supraponderali, iar trei fac dans sau limbi străine. Eu găsesc 2-3 valori, Piatra Neamţ are 10. Să nu uităm nici de raportul antrenorilor. Noi suntem 4, ei sunt 16”, mai spune profesorul Agafiţei.

La Târgu Neamţ, care a contribuit cu mai mulţi jucători la fotbalul mare, de-a lungul timpului, mai există condiţii de performanţă, este convins antrenorul. Dacă nu din retur, sigur din campionatul viitor, CSS va avea alt cuvânt în campionatul judeţean.