Fostul Spital Bicaz ar putea deveni secţie a spitalului judeţean

spital bicaz

* Primarul Nicolae Sălăgean vrea însă unitate de sine stătătoare şi pleacă iar la minister

 Redeschiderea spitalului din Bicaz sub o altă formă decât cea de unitate cu personalitate juridică a fost una dintre variantele discutate de şefii Sănătăţii nemţene în cadrul unei videoconferinţe susţinute săptămâna trecută.  Subiectul principal al discuţiilor a fost necesarul de paturi în spitalele din fiecare judeţ. Ministrul a cerut o evaluare de la fiecare unitate sanitară cu paturi din ţară, subliniind că nu vor fi acordate paturi în plus. În privinţa spitalului Bicaz au fost voci care au propus trasnsformarea lui în secţie externă a spitalului judeţean, iar altele care au afirmat că n-ar fi o problemă redeschiderea dacă fiecare spital din judeţ ar ceda câteva paturi, astfel încât celor 40 obţinute de la Bălţăteşti să li se adauge alte 50 pentru completarea necesarului pentru încheierea contractului cu CAS.

În timp ce managerul SJU Neamţ, dr Ioan Lazăr, a spus că rămâne în discuţie o eventuală preluare a unităţii de la Bicaz, primarul oraşului- Nicolae Sălăgean, nici nu vrea să audă despre reducerea spitalului la o simplă secţie. Şi e dispus să plece iar la Bucureşti, pentru aprobări, dacă în planul de paturi pe 2014 nu se vor regăsi cele 90 necesare pentru unitatea din Bicaz.

„O să-mi iau iar „picioarele la spinare” şi o să plec la Ministerul Sănătăţii, să bat pe la uşi ca să aflu de ce nu avem avizul pentru redeschidere, în condiţiile în care însuşi ministrul Nicolăescu spunea, în cadrul ultimei vizite la Neamţ, că este dispus să ne ajute”, ne-a declarat primarul de Bicaz. „Spitalul nostru nu poate deveni o secţie,decât dacă o luăm de la capăt cu hârtiile, respectiv să desfiinţăm unitatea prin decizie de consiliu local, ceea ce ar fi chiar culmea în condiţiile în care ne-am luptat atâta timp să ţinem vie speranţa”.

Între timp, la Bicaz a fost deschis şi funcţionează foarte bine, un centru de permanenţă amenajat de primărie în fosta policlinică. Astfel, locuitorii de pe Valea Muntelui pot beneficia de consultaţii de urgenţă medicală primară în regim non-stop în zilele de week-end şi la sărbătorile legale, iar în zilele lucrătoare pot trece pragul centrului pentru consultaţii şi tratamente începând cu ora 15 şi până a doua zi, la ora 8.

Geanina NICORESCU