A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană în România

* Virusul bolii mortale, introdus în țară prin produse de origine animal contaminate, provenite din Ucraina * DSVSA Neamț, în alertă

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Neamț a fost notificată de autoritatea de resort despre confirmarea unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României, într-o gospodărie din municipiul Satu-Mare. Din primele investigații întreprinse la fața locului, de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reieșit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestic și sălbatice de porcine.

ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează permanent situația epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii.

În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu-Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu-Mare împreună cu DSVSA Satu-Mare au intervenit prompt. În conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale au fost întreprinse următoarele acțiuni: au fost recoltate probe pentru examene de laborator; au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatațiile infectate; au fost ucise animalele din focar și cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare; s-a efectuat dezinfecția în cele două gospodării a spațiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare și a locului de îngropare; a fost efectuat recensământul exploatațiilor cu suine din proximitatea gospodăriilor afectate; au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii; a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.

Urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea informării și adoptării unei hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană.

În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea. ANSVSA va actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană, constant, în funcție de evoluția bolii.

Rata de mortalitate la pesta porcină africană este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată. În momentul de față nu există nici vaccin, nici tratament pentru infecțiile cu pesta porcină africană. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și controlul potrivit a posibilelor focare de infecție – raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile.

Geanina NICORESCU