Fonduri nerambursabile pentru proiecte culturale pe anul 2017

* Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este de 75.000 lei * Banii sunt destinați proiectelor ce vizează arii precum teatrul, dansul, artele vizuale și educația prin cultură

 

Instituțiile de cultură din județul Neamț pot participa la sesiunea de finanțare lansată, recent, de Administrația Fondului Cultural Național, destinată susținerii de proiecte culturale, cei interesați putând să se înscrie până pe data de 30 martie.

Pentru ca o ofertă culturală să fie eligibilă, solicitantul trebuie să respecte următoarele condiții: să asigure din surse proprii sau atrase o cofinanțare în cuantum de cel puțin 10% din bugetul propus pentru proiecte anuale, respectiv 25% pentru programe multianuale; să fie, după caz, persoană fizică autorizată, persoană juridică publică sau privată, înființată în conformitate cu prevederile legale; să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local; să fi respectat obligațiile asumate prin contractele de finanțare nerambursabilă anterioare, acolo unde este cazul.

Apelul de proiecte deschis pe 1 martie vizează nouă arii de finanțare, cu priorități specifice pentru fiecare arie: arte vizuale, teatru, muzică, dans, intervenție culturală, educație prin cultură, promovarea culturii scrise, patrimoniu cultural material și patrimoniu cultural imaterial.

Plafoanele maxime sunt stabilite la 75.000 de lei, în cazul proiectelor care vizează artele vizuale, dansul, muzica și teatrul, pentru restul ariilor tematice plafonul maxim fiind de 50.000 de lei.

Ajutorul public nerambursabil este de 90%, astfel că beneficiarii vor asigura din surse proprii contribuția de 10% din valoarea proiectului. Perioada de derulare a proiectelor este 2 iunie – 15 noiembrie 2017.

„Ca și în sesiunea precedentă, Consiliul AFCN a definit câte trei priorități specifice pentru fiecare arie de finanțare, în acord cu strategia de finanțare pe 2017. Plafoanele de finanțare per proiect variază, în funcție de arie, între 50.000 lei și 75.000 lei. Perioada de înscriere a proiectelor culturale în aplicația on-line de pe pagina de Internet a AFCN se va încheia pe 30 martie 2017, ora 17.00“, informează organizatorii.

AFCN este o instituție publică autonomă, creată în anul 2005, care finanțează acțiuni, proiecte și programe culturale. Instituția este un finanțator public care organizează consultări cu operatorii culturali și cu reprezentanții Ministerului Culturii din România, pentru stabilirea unei strategii de finanțare a culturii. AFCN adoptă strategii care îi permit selecția în vederea finanțării programelor, proiectelor și acțiunilor culturale cu impact național și internațional.

Ca instituție publică subordonată Ministerului Culturii, AFCN oferă în fiecare an finanțări nerambursabile instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și persoanelor juridice de drept privat care desfășoară activități culturale.

Irina NASTASIU