Fonduri europene pentru modenizara satelor

Tina- Fonduri europene- investiţie bani europeni 1

*La investiţiile publice cei mai mulţi bani! * Din 86 milioane euro decontate, 56 au mers la primării!

Până la finele lunii trecute, Agenţia de Plăţi pentru Dezvolare Rurală şi Pescuit a decontat intreprinzătorilor nemţeni aproape 86 milioane euro, bani viraţi în contul proiectelor eligibile la finanţare,  care au fost  depuse pentru accesarea fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale. Cu siguranţă, suma va creşte având în vedere că, acum, la nivelul judeţului, sunt foarte multe investiţii pe bani europeni aflate în derulare. Şi finalizate, dar pentru care încă nu s-a făcut decontul de la Bruxelles. Procedura este în curs.

Cele aproape 86 milioane euro deconatate de Uniunea Europeană reprezintă suma nerambursabilă inclusă în contractele de finanţare. Pentru că, dacă adăugăm şi partea de contribţie a titularilor de proiecte, valoarea investiiţiilor realizate pe bani europeni se dublează. Asta pentru că, în medie, partea de contribuţie a beneficiarilor este de 50 la sută. Cu excepţia investiţiilor de interes public, cele realizate de primării, pentru care finanţarea europeană este integral nerambursabilă.

Pe total, suma neramburasabilă contractată de întreprinzărtorii nemţeni este de peste 120 milioane euro,  din care s-au decontat cele aproape 86 milioane euro. Sumă acoperitoare pentru 1021 proiecte nemţene, din care 238 sunt finalizate, iar 783 sunt în diferite faze de implementare. Cele mai multe proiecte nefinalizate, 666  la număr, vizează fermele de semisubzistenţă, aici finanţarea făcându-se eşalonat pe timp de 5 ani. În jur de 80 de proiecte aflate  în derulare au ca obiective investiţionale   care vizează încurajarea turismului rural şi dezvoltarea microîntreprinderilor la sate.

 

*Investiţiile publice, cei mai mulţi bani

*Suma deconată, aproape 56 milioane euro

 

Din cele aproape 86 milioane euro decontate, 56 milioane au fost destinate investiţiilor de interes public, cele realizate de primării. „Grosul” banilor europeni a fost „înghiţit” pe proiectele integrate, de câte 2,5 milioane euro fiecare. La nivelul judeţului au intrat la finanţare 21 de proiecte integrate la care, tot pe aceeaşi măsură de finanţare,  s-au mai adăugat alte 8 proiecte prin care s-au alocat fonduri europene destinate refacerii infrastructurii rutiere distrusă în urma inundaţiilor din vara anului 2010. În total, suma deconatată a fost de peste 51 milioane euro. Alte peste 4, 4 milioane euro au fost decontate pentru investiţiile

privind modernizarea drumurilor ce duc spre exploataţiile agricole şi forestiere, în contul celor 9 proiecte nemţene intrate la finanţare.

Plăţile făcute de APDRP în judeţul Neamţ, până la finele lunii trecute, reprezintă 71,3 la sută din valoarea totală contractată. Ne referim la partea nerambursabilă pentru titularii de proiecte.

Tina CONDREA