Foieli la nivel înalt în UNPR Neamț

Bumbu, Liviu*Liviu Bumbu și-a dat demisia din partid * Deputatul Constantin Moisii mai așteaptă *Aurelia Simionică se decide astăzi

Pentru organizația județeană a UNPR Neamț, care, nu mai departe, zilele trecute se frământa să depună liste în toate localitățile județului, să-și amenajeze noul sediu, să resusciteze filiala după pierderile din ultima perioadă, protocolul impus de la București, cel puțin așa susține proaspătul președinte demisionar, este „peste limita compromiterii“.

Numită ieri, președinte la UNPR Neamț, Florentina Moise Vasiliu nu crede că există nemulțumiri în UNPR, în urma protocolului cu PSD. Părerile sunt împărțite și, cu siguranță există nemulțumiri, însă și opinii potrivit cărora UNPR, sub o formă sau alta, după cazurile Oprea, a scăzut foarte mult în sondaje. Dacă partidul se va rupe sau nu, rămâne de văzut. „Nu cunosc aceste pierderi, sunt convinsă că și colegii vor rămâne aproape, încercăm împreună să reconstruim organizația“, a spus Vasiliu.

De altă părere este președintele demisionar, Liviu Bumbu: „Cei de la București se s-au arătat a fi foarte obedienți PSD-ului, mai obedienți decât limita acceptabilului. Există compromis și compromitere, dar am tras concluzia că s-a depășit cu mult limita compromiterii. Este o problemă de atitudine. Era ultima zi când se puteau face alianțe, după luni în care am pierdut bani, timp și neuroni. A fost o atitudine neonestă a celor de la PSD–UNPR.  Ni s-a spus să facem o construcție, să maximizăm rezultatele și iată ce s-a întâmplat! UNPR este în fază  de derută, miercuri (ieri, n.n.) e ultima zi când se fac alianțe, dar nu cred că se vor face, nu are cine. Aproape 90 la sută din cei care candidau voiau s-o facă chiar împotriva PSD-ului“, a spus Liviu Bumbu.

Iată, totuși, că s-au făcut alianțeși chiar acolo unde senatorul părea că se organizase cel mai bine: la Piatra Neamțși Târgu Neamț.

Aurelia Simionică, fostul viceprimar care-și anunțase candidatura pentru funcția de primar din partea UNPR, nu s-a arătat atât de pesimistă. Ea crede în toate variantele posibile, inclusiv „să vedem dacă vom urma alianța“, la care s-ar mai adăuga plecarea către alte partide sau candidatura independentă, deși termenul limită pentru strângerea de semnături a trecut.

Deputatul Constantin Moisii s-a arătat, ca întotdeauna, echilibrat. El a spus că se mai gândește, că va discuta.Pricum, la ora când cele două partide luau decizia colaborării el făcea tocmai ce trebuia să facă, era în plenul Camerei.

UNPR în 10 pași

Istoria UNPR, așa cum s-a prezentat ea la Neamț, până în momentul zilei de 20 aprilie 2016, când se spune că PSD, în sfârșit, a făcut primii pași categorici pentru a o eventuală absorbție, a fost unică în România.

Nucleul s-a format puternic, la Roman, cu doi parlamentari hârșiiți, Culiță Tărâță și Ioan Munteanu, ambii plecați de la PSD, și cu Romică Rotaru, tot fost pesedist. Ulterior și destul de repede, Munteanu se retrage și întreaga conducere este preluată de Culiță Tărâță.

Anul 2012 surprinde UNPR la Piatra Neamț cu Adrian Chirilă (fost viceprimar, președinte), an în care este cooptat și Constantin Iacoban.

Cu forța financiară și relațiile la toate nivelele pe care le-a avut Culiță Tărâță, UNPR reușește performanța de a scoate un președinte de Consiliu Județean prin vot uninominal, 5 consilieri județeni și în toamnă, nu mai puțin de 2 parlamentari, la care s-a lipit, repede și cel de al treilea, deputatul Moisii.

Prima lovitură vine în 2014, când moare Culiță Tărâță. Tot atunci încep și fricțiunile în partid.

Constantin Iacoban este numit, la sfârșitul lui 2014, președinte interimar și președinte al Consiliului Județean.

În 2015, apar primele informații, mai mult sau mai puțin verificate, potrivit cărora Iacoban este sabotat din interior.

Situația din UNPR face ca la 19 ianuarie 2016, Constantin Iacoban să piardă și funcția de la partid, și cea de la Consiliul Județean.

Senatorul Liviu Bumbu preia funcția de președinte interimar, din care încearcă să redreseze partidul, exact în perioada în care acesta a înregistrat o prăbușire în sondaje, după cele două evenimente din timpul șefiei lui Gabriel Oprea la Interne (moartea polițistului din coloana oficială și tragedia de la Colectiv).

Interimatul lui Liviu Bumbu s-a terminat ieri, odată cu semnarea protocolului cu PSD.

Tot ieri, Florentina Moise Vasiliu, numită încă din timpul lui Culiță Tărâță președintă la organizația de femei a UNPR, este opțiunea conducerii centrale pentru Neamț.

Mariana Oltean TUDOSE