„Fochiștii“ iresponsabili plus vântul, urgie pe 8 hectare cu vegetație uscată

04/04/2016

foc* Circa 8 hectare au fost incendiate, după ce nemțenii au ignorat avertizarea de vânt *Unul dintre incendiile de vegetație uscată s-a produs la baza pârtiei de schi de pe Muntele Cozla, la marginea orașului Piatra Neamț *Pompierii au mers doi kilometri pe jos, la Hangu, până au ajuns la incendiu *Trei ore a durat misiunea de la Bicazu Ardelean

În ciuda vântului puternic, unii nemțeni au ales să ardă resturile vegetale de pe terenuri taman vineri, când a fost emisă o avertizare meteorologică. Lucrurile au scăpat de sub control în cinci situații, focul a ajuns la pădure și aproximativ opt hectare de pășuni, islaz și litieră au fost mistuite în incendiile „ajutate“ de vântoasă.

De la ora 15 și până la ora 20 s-au luptat cu flăcările 47 de pompieri, în sprijinul lor venind 74 de pompieri voluntari, pădurari și localnici. La Hangu, militarii au mers pe jos mai bine de doi kilometri până au ajuns la zona unde izbucnise incendiul, iar la Bicazu Ardelean s-a muncit trei ore până s-a reușit stingerea incendiului de la Telec.

*Peste 100 de militari, voluntari, pădurari și localnici s-au luptat cu flăcările

Primul apel a fost la ora 15, când pompierii au fost chemați să stingă incendiul de vegetație uscată de pe un teren din Poiana Teiului. Au acționat 5 militari de la Garda de Intervenție Poiana Teiului cu o autospecială și 3 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei cu o motopompă. A ars vegetația uscată de pe circa 100 mp, din cauza focului deschis în spații deschise.

Un sfert de oră mai târziu, pompierii au fost solicitați să intervină în satul Pluton (Pipirig). Aici au acționat 6 militari târgnemțeni cu o autospecială, 2 membri ai SVSU Pipirig cu o autospecială, 10 localnici și 10 angajați ai Ocolului Silvic Pipirig. „Forțele au stins incendiul, în urma căruia a fost afectată o suprafață de aproximativ două hectare – pe un hectar a ars vegetația uscată a pajiștii unde sunt proprietari doi localnici, iar pe un hectar a ars litiera din pădure. Cauza probabilă a incendiului este focul în aer liber, în condiții de vânt“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

La câteva minute după ora 16 a fost anunțat un incendiu de necontrolat pe o pajiște din satul Boboteni (Hangu). La locul în care ardea au acționat 11 pompieri de la Poiana Teiului cu două autospeciale și o ambulanță SMURD. „Pompierii au parcurs o distanță de peste doi kilometri pe jos până în zona indicată prin apel, acolo unde ardea vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ două hectare. Împreună cu 10 localnici, pompierii au stins incendiul, a cărui cauză probabilă de producere este focul deschis în spații deschise“, a precizat ofițerul de presă.

Aproape de ora 17, un apel la 112 anunța un alt incendiu izbucnit pe un teren din satul Telec (Bicazu-Ardelean), unde exista pericolul ca flăcările să ajungă la pădure. „Au acționat 13 subofițeri de la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț cu un autocamion de intervenție, cu două motopompe, un bazin de un metru cub de apă și 10 rucsaci de incendiu. Pentru a stinge incendiul, au mai fost mobilizați 29 de oameni – pompieri voluntari, angajați ai ocolului silvic și localnici. Forțele au reușit să stingă incendiul în jurul orei 20, fără ca acesta să se extindă la pădure, chiar dacă vântul puternic a îngreunat mult misunea. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ un hectar și jumătate, din cauza focului deschis în spații deschise“, a adăugat lt. Andrei Grancea.

În jurul orei 18, ardea vegetația uscată de pe un teren din municipiul Piatra Neamț, strada Vasile Conta, la baza pârtiei. Au intervenit 6 pompieri pietreni cu o autospecială și au stins incendiul care a ars uscăturile de pe circa 60 mp, tot din cauza focului făcut în spații deschise.

Ultimul incendiu de vegetație a fost anunțat pompierilor aproape de ora 20, când ardeau uscăturile de pe islazul din comuna Crăcăoani. Au intervenit 6 pompieri târgnemțeni cu o autospecială și 10 membri ai SVSU Crăcăoani. Focul a mistuit vegetația de pe circa 3 hectare.

Cristina IORDACHE