Focar de rujeolă

DSP Neamţ a realizat ancheta epidemiologică şi a vaccinat contacţii
Judeţul Neamţ, pe locul 4 pe ţară cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire în ultima săptămână
O treime din totalul catagrafiat- aproape 2.900 de copii din listele medicilor de familie, imposibil de vaccinat, pe răspunderea părinţilor

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă este în creştere alertă în judeţul Neamţ, în special în zona Roman, unde a fost semnalat un focar. De la începutul epidemiei, la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ au fost raportate 51 de cazuri de rujeolă, 16 dintre acestea fiind înregistrate în săptămâna 11-15 septembrie 2017, conform informaţiilor transmise la Ccentrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
În ultima lună s-au raportat 24 de îmbolnăviri cu virusul rujeolei, 16 dintre copiii afectaţi fiind de pe strada Fabricii, Roman. Pacienţii din Fabricii au fost internaţi în secţia Contagioase a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamţ, ne-a informat că în focar s-a luat măsura declanşării unei anchete epidemiologice, cu recoltări de probe biologice, triaj epidemiologic efectuat de medici în familiile din care provin cazurile de îmbolnăvire şi identificarea contacţilor de comunitate şi de familie. În acest focar s-a înregistrat şi decesul unui băieţel de 5 luni, care avea şi anemie severă. Pe strada Fabricii locuitorii sunt, în majoritate, romi, iar sărăcia acestora este soră cu boala. Pe fondul deficienţelor de alimentaţie, bolile „se prind” foarte repede, mai ales de copii.
„În lunile iulie şi august 2017, atât în cadrul campaniei de vaccinare ROR cât şi ca măsură în focar s-au vaccinat cu ROR (rujeolic-rubeolic-oreion) 58 de copii. De asemenea, s-a procedat la verificarea antecedentelor vaccinale ale contacţilor familiali şi de comunitate, recomandarea cazurilor suspecte în spital şi implicarea mediatorilor sanitari în acţiunile de informare şi mobilizare”, a precizar dr. Grădinaru.

1.401 copii „pierduţi” prin lume

La nivel judeţean vaccinarea nu merge foarte bine, mare parte din părinţi refuzând imunizarea odraslelor. Altor peste 1.000 de copii li s-a piedut urma, fiind plecaţi peste hotare:
„Catagrafia cuprinde toate grupele de vaccinat: 9 luni-11 luni, 1-4 ani, 5-9 ani, copii nou intraţi în vaccinare (2.545 copii) cât şi restanţieri (7.334 copii), în total 9.879 de copii catagrafiaţi. În cursul lunii august au fost vaccinaţi ROR 2525 copii (faţă de 1401 copii vaccinaţi luna precedentă). Motivele nevaccinării sunt: din evidenţele prezentate de către medicii de familie, refuză vaccinarea ROR un număr de 2848 copii (procentul de 28,82% din părinţi au refuzat imunizarea); nu au fost găsiţi la domiciliu 2880 copii (29,15%), din care 1401 de copii (14,18%) sunt plecaţi în străinătate; au fost contraindicaţi temporar în această lună la vaccinare 788 de copii şi contraindicaţi definitiv la vaccinare 117 de copii. Precizăm că diferenţa de 721 de copii (7,29%) sunt neprezentaţi la vaccinare în această perioadă. Campania de vaccinare ROR continuă”, a mai spus dr. Grădinaru.

Despre rujeolă

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli şi poate determina manifestări clinice cu forme grave, avertizează medicii.
Perioada pre-eruptivă se caracterizează prin febră de până la 40.5°C, tuse, rinoree, conjunctivită. Perioada de erupţie afectează mai întâi faţa şi gâtul, după care erupţia se extinde pe trunchi şi membre. Leziunile sunt în faza iniţială roz, apoi iau culoarea roşie când sunt în faza de papulă. Perioada post-eruptivă se caracterizează printr-o pigmentaţie utilă pentru diagnosticul retrospectiv.
Medicii accentuează că pacienţii ar trebui să aibă în vedere riscul apariţiei complicaţiilor determinate de rujeolă:
Diareea considerată cea mai frecventă complicaţie în rujeolă
Rujeola în timpul sarcinii poate determina travaliu prematur sau avort spontan
Otita medie care apare aproape exclusiv la copii
Encefalita acută care determină febră, iritaţie meningeală, convulsii, comă, sechele neurologice şi chiar deces
Convulsii în 0.7 % din cazuri
Panencefalita sclerozantă subacută este o afecţiune degenerativă rară a sistemului nervos central. Simptomele apar în medie la 7 ani după ce pacientul a avut rujeolă.

Geanina NICORESCU