Focar de infecție anihilat de Asociația Sens Civic

centrala (8)
* 80 de tone de moloz și deșeuri au fost ridicate din fosta Centrală Termică 45 din Mărăței, unde urmează a fi realizat un Centru de Voluntari

Locatarii din Mărăței, din zona Centralei Termice 45, pot respira ușurați – focarul de infecție ”adăpostit” de scheletul respectivei construcții a fost anihilat în urmă cu trei zilei, pe 21 ianuarie, când efortul conjugat al unui ONG, al administrației publice pietrene, al unor firme de salubritate și chiar al unor locatari din vecinătate a făcut un prim pas.
Marți, timp de câteva ore, noul administrator al spațiului (Asociația Sens Civic) împreună cu salariați şi utilaje de la Bratner, dar și cu un președinte de asociație și câțiva voluntari au arătat că dorința de a trăi într-un oraș curat trebuie să facă pasul de la ”a cere” la ”a face”.
Utilajele de la Bratner au ”ras” câteva ore bune mormanele de gunoaie, deșeuri și moloz din centrală pe care le-au încărcat în containere. A fost o primă acțiune în care a fost ridicat grosul gunoiului, urmează de acum altele, mai mărunte, ”la mână și la lopată”, cum se spune. Dar numai luni, după cum arată un calcul simplu, a fost vorba de 10 containere a câte 8 tone, adică un total de 80 tone de gunoaie în care își făceau veacul miliarde de viruși și bacterii.
Că acele deșeuri (de la peturi la pamperși, de la coji de banana la murături stricate, nu lipsea nimic…) au fost aruncate tot de unii locatari care au confundat o clădire părăsită cu o groapă de gunoi e altă discuție…


Deveniți specialiști în moloz și gunoaie, cei de la Sens Civic apreciază că la viitoarele acțiuni mai au de lichidat alte circa 10 tone de deșeuri care nu au putut fi luate cu lama.
”Ținem să mulțumim Consiliului Local și Primăriei Piatra Neamț care au probat că au încredere în noi încredințându-ne acest spațiu la care sunt atâtea de făcut. Strict pe acțiunea de curățenie – și pe ce s-a făcut marți, dar pentru ce urmează – mulțumim din suflet partenerilor de la Bratner, de la Salubritas și tuturor voluntarilor care ni se vor alătura. De asemenea, și pe acest domeniu trebuie să mulțumim și conducerii Primăriei Piatra Neamț care a facilitat buna cooperare cu aceste firme de profil, personal doamnei viceprimar Simionică. Sperăm ca tot mai mulți nemțeni să aprecieze activitatea voluntarilor și, de ce nu?, să se implice și ei la rândul lor, în astfel de acțiuni. Centrul de voluntariat pe care vrem să-l ridicăm pe scheletul acestei centrael este văzut de noi ca un viitor magnet pentru voluntari, pentru alte ONG-uri, pentru alte acțiuni ale concitadinilor noștri. Inițial ne doream ca modernizarea spațiului – care trebuie făcută în maximum un an și jumătate – să fie realizată pe un proiect cu finanțare europeană. Din păcate, faptul că încă nu s-a semnat acordul cadru pentru finanțările din perioada 2014-2020, nu ne face să abandonăm această idee, dar ne obligă să luăm tot mai serios în calcul și susținerea proiectului prin resurse proprii și locale asigurate de cei care vor să ni se alăture, companii private sau persoane fizice”, a precizat Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.
Dovedind că sunt buni gospodari, care nu uită de importanța reciclării unor materiale, cei de la Sens Civic au recuperat (în timpul acțiunii de marți) câteva rânduri bune de cărămizi care ar putea fi refolosite în viitor. Dar la câte ”hectare” de pereți au de ridicat numai pentru închiderea spațiului, este evident că orice donație (în bani sau în material de construcție) este mai mult decât binevenită. Detalii pot fi aflate pe site-ul www.senscivic.ro.

Daniel VINCA