Firmele nu mai pot fi închise la primul control Antifraudă

ANAF*Noi reguli adoptate de guvern pentru controalele inspectorilor pe casele de marcat

Ultimul normativ adoptat pe 22 aprilie de guvern aduce reglementări mai elastic pentru mediul de afaceri. Potrivit ordonanţei de urgenţă, sunt mai multe etape până la închiderea sau suspendarea activităţii unei firme, măsura fiind luată de la a doua abatere produsă în decurs de 2 ani în cazul depistării unor sume mari de bani neînregistrate, prima dată aplicându-se amenda.

În cazul când inspectorii antifraudă depistează agenţi economici fără case de marcat, normativul prevede ca măsură suspendarea activităţii până la remedierea neregulii lşi plata amenzii, nu ca până acum, când măsura se aplica pentru o perioadă de una până la 3 luni.

Noile reglementări prevăd:

-Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de ână la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea inregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sanctionează cu avertisment, fara aplicarea sanctiunii complementare.

– Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contraventiei  este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de  3% din valoarea înregistrată in casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sanctionează cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, fără aplicarea sanctiunii complementare.

– Dacă suma nejustificata rezultata din ăvârşirea contraventiei  este cuprinsa intre 300 lei  si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mica de 3% inclusiv din valoarea inregistrata in casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost sâvărşită anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei, fără aplicarea sanctiunii complementare.

– Dacă suma nejustificata rezultata din săvârşirea contraventiei  este cuprinsa intre 300 lei  si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3%  din valoarea inregistrata in casa de marcat până la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. De asemenea, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni.

– Dacă suma nejustificata rezultata din săvârşirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei, fără aplicarea sanctiunii complementare.

– Dacă suma nejustificata rezultata din săvârşirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei  si  mai mare de 3%, din valoarea inregistrata in casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, daca fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei. De asemenea, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situaţiile prevăzute mai sus a fost aplicata sanctiunea la prima abatere, in cadrul termenului de 24 de luni.

– Pentru situaţiile prevăzute la punctele 4 si 6, dacă operatorul economic achită atât amenda, cât şi o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementară (suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea in care s-a constatat contraventia) înceteaza de drept in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.

Ministrul Finanţelor precizează că în cazul amenzilor între 15.000 de lei şi 20.000 de lei şi a celor cuprinse între 25.000 de lei şi 30.000 de lei există posibilitatea achitării amenzii aplicate, precum şl a unei sume egale de 10 ori a amenzii aplicate pentru ca sancţiunea complementară să înceteze în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. De asemenea, rămân valabile măsurile de confiscare a sumelor deţinute la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul de bani personali, în registrul special sau în chitanţe.

C.I.