Filarmonica din Bacău, dirijată de americanul Robert Gutter, în concert extraordinar de Crăciun

Concert Craciun diana bucur *Solistă va fi soprana Diana Bucur, de la Opera Națională Română din Iași

Sub bagheta dirijorului american Robert Gutter, Filarmonica  „Mihail Jora“ din Bacău va susține duminică, 20 decembrie, începând cu ora 18.00, un concert extraordinar de Crăciun. Evenimentul se va desfășura în sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean, fiind organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, cu susținerea Consiliului Județean Neamț, a Primăriei și Consiliului Local Piatra Neamț.

Solistă va fi soprana Diana Bucur, de la Opera Națională Română din Iași, iar programul cuprinde lucrări de L. Bernstein, G. Gershwin, R. Rodgers, Fr. Loewe, J. Strauss, Fr. Lehar și D. Șostakovici. Intrarea se face pe bază de invitație, relații putând fi obținute la tel. 0233/214026.

Filarmonica „Mihail Jora“ din Bacău a luat ființă acum patru decenii, în 1956, dată de la care desfășoară o intensă activitate concertistică, oglindită în concerte simfonice săptămânale (stagiuni permanente), concerte camerale, recitaluri instrumentale, concerte vocal-simfonice, cu profil de operă și operetă, concerte educative pentru elevi și studenți. Acestora li se adaugă concerte extraordinare, în care sunt invitați interpreți români și străini de notorietate internațională. Astăzi, orchestra reunește aproximativ 75 de muzicieni, majoritatea făcând parte din diferite formații camerale, cum ar fi orchestra de cameră „Tescana“, renumitul „Trio Syrinx“, cvartetul „Fagottissimo“, Cvartetul „Consonante“ sau Duo „Capriccio“. Repertoriul permanent al orchestrei cuprinde lucrări simfonice, vocal-simfonice și de cameră din diferite perioade de creație și stiluri muzicale: Baroc, Clasic, Romantic, Contemporan. Filarmonica a susținut peste 1000 de concerte în Italia, Franța, Germania, Spania, Gibraltar, SUA, Grecia, Malta, Olanda, Austria, Elveția USFR, Ucraina, Moldova, Coreea.

Soprana Diana Bucur a absolvit Conservatorul de Stat „Ciprian Porumbescu“ din Chișinău în 1993, la clasa prof. Mihail Munteanu și Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iași, secția canto, în 1998, la clasa prof. Mioara Cortez. Și-a început activitatea artistică în calitate de membră în corul Operei Naționale Române din Iași, iar din 1999 a devenit solistă a aceleiași instituții, abordând până în prezent roluri diverse din creații scenice semnate de H. Purcell, W.A. Mozart, G. Rossini, G. Donizetti, G. Verdi, J. Strauss-fiul, G. Bizet, G. Puccini, fiind implicată, totodată, în manifestări artistice camerale.

Dirijorul Robert Gutter, 40 de ani de activitate în slujba muzicii

Născut la New York în 1938, Robert Gutter a absolvit Liceul de Muzică și Artă din orașul natal și Universitatea de Muzică Yale. A primit Diploma de la Accademia Chigiana din Siena, unde a studiat cu Franco Ferrara și a predat în multe dintre cele mai renumite universități americane de prestigiu. A fost director muzical al Orchestrei Simfonice din Fayetteville și al celei din Greensboro, Carolina de Nord, în 1996 fiind numit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naționale din Kiev – Ucraina. Un an mai târziu a fondat Institutul Internațional pentru dirijori, la Kiev.

De-a lungul carierei sale, Robert Gutter a susținut concerte în peste douăzeci și cinci de țări, cu orchestre din Ucraina, St. Petersburg, Lituania, Stuttgart, Londra, Irlanda, Toronto, București sau Mexic. A fost invitat ca dirijor principal pentru a efectua turnee cu orchestre importante, inclusiv Orchestra Maggio Musicale din Florența, Moravia Filarmonica din Viena, Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova, Orchestra de Camera din New Catania și Orchestra de Camera din Tenerife. În 1993, a fost selectat ca membru al Juriului Internațional al Concursului Silvestri. Un an mai târziu, a efectuat șapte concerte în Spania și Germania, cu Filarmonica „George Enescu“ din București.

Dirijează și este apreciat în peste patruzeci de țări, inclusiv în orașele mari ale lumii: New York, Washington, Londra, Paris, Viena, Milano, Florența, la Madrid, Stuttgart și Tienjin (China).  În prezent, este director muzical al Filarmonicii din Greensboro, abordând lucrări simfonice, de operă, camerale și corale, compuse în secolele XVIII-XIX. În cei 40 de ani de activitate, s-a dedicat orchestrelor din Statele Unite și străinătate.

Irina NASTASIU