Fiasco în prima zi de utilizare a cardului de sănătate

* Majoritatea cabinetelor din policlinică nu sunt dotate cu cititoare

* Bolnavii veniţi pentru consultaţii de specialitate nu aveau habar că trebuie să se prezinte cu cardul

* Documentul trebuie activat de medicul de familie, însă prea puţini asiguraţi au ajuns la cabinete pentru această operaţiune

* „Problematic e că 5 din 20 de pacienţi nu au primit cardul”, a spus un medic de familie

Perioada de probă pentru utilizarea cardului de sănătate a început cu stângul. De ieri, cardul de sănătate a intrat în uz, în paralel cu sistemul actual de validare a serviciilor medicale,însă doar teoretic. Practic, prea puţini asiguraţi din judeţul Neamţ au ajuns pe la medicul de familie pentru validarea cardului, iar cei care au beneficiat de inscripţionarea documentului n-au ce face cu el dacă au nevoie de consultaţii de specialitate, atât timp cât cabinetele din policlinici nu sunt dotate cu cititoare. Alţi 12.000 de nemţeni nu au intrat nici până la această dată în posesia cardului şi probabil mulţi dintre ei încă stau în dubii dacă să şi-l ia de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ sau să solicite adeverinţă, aşa cum ar putea fi legiferat în curând.

Bolnavii aflaţi ieri, de dimineaţă, în sălile de aşteptare din Policlinica Piatra Neamţ (Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ) nu ştiau că era prima zi în care puteau să se prezinte cu cardul de sănătate la consultaţie, dar nici nu erau încrezători în noul sistem. Un pensionar ne-a spus că s-a săturat de atâtea experimente pe „pielea” muritorilor de rând, că în mod cert cardurile astea au fost o afacere pentru unii sus-puşi, iar problemele mari din Sănătate sunt altele, cum ar fi lipsa aparaturii de specialitate din unităţile medicale şi lipsa unor medicamente vitale din listele de gratuităţi.

Cardul de sănătate este un act de identitate pentru sănătatea fiecărui asiguratromân. Acesta va avea un PIN, asemenea unui card bancar, ce trebuie reținut de fiecare român și este valabil cinci ani, doar pe teritoriul României. Cardul va fi prezentat atât la medicul de familie, cât și în cadrul unităților spitalicești, în cazul tratamentelor ambulatorii de specialitate, dar și la farmacie sau la laboratoarele de analize, pentru a demonstra statutul de asigurat medical. De la 1 mai 2015, utilizarea sa va deveni obligatorie.

 

* Asiguraţii cu card din Dobreni vor să fie donatori de organe

„De dimineaţă tot înscripţionez carduri şi mă enervez. Nu merge sistemul, sunt probleme de program, de Soft, nu mai ştiu nici eu ce nu merge, cert e că se blochează tot şi mă ţine din treabă. Am reuşit să inscripţionez vreo 40 de carduri, cu precădere ale celor cu probleme de sănătate, mai cu seamă cronicilor, care au mai des nevoie de servicii medicale. Le-am inscripţionat cu puţine date, deocamdată, pentru că nu avem toate informaţiile despre pacienţi. Cum ar fi Rh-ul. Majoritatea pacienţilor îşi ştiu grupa sanguină, nu şi RH-ul. Pentru a-l afla, trebuie să-şi facă analize, iar analizele costă. O informaţie pe care am inscripţionat-o foarte repede a fost acceptul pentru donare de organe. La completarea cardului de sănătate trebuie să întrebăm asiguratul dacă doreşte ca după moarte să devină donator de organe, iar toţi  pacienţii mei cărora le-am pus această întrebare au răspuns afirmativ”, ne-a declarat dr. Mihaela Covrig, medic de familie în comuna Dobreni, totodată preşedinta Asociaţiei Medicilor de familie din Neamţ.

Dr. Covrig a mai spus că rămâne sceptică la ideea implementării cardului în sistemul de sănătate, dar că, alături de colegii domniei sale se conformează cerinţelor Ministerului Sănătăţii şi procedează la inscripţionarea cardurilor.

Singurele situații în care românii asiguraţi şi neasigurați vor putea beneficia de serviciile medicale gratuite sunt urgențele.

 

* „În trimestrul  III avem acreditarea spitalului, aşa că prioritară în acest moment nu este achiziţionarea de cititoare pentru carduri; avem alte lucruri de pus la punct cu banii”

Informaţiile inscripţionate electronic pe carduri pot fi recepţionate de medicii specialişti prin activarea documentului. Iar activarea se face prin intermediul unui  cititor de carduri. Or, în acest moment, doar câteva cabinete medicale de specialitate din Policlinica Piatra Neamţ sunt dotate cu astfel de dispozitive. De ce? „Pentru că nu am bani suficienţi şi pentru aşa ceva. Costă vreo 400 de lei bucata. Acum avem alte priorităţi, pentru că deocamdată nu este obligatorie utilizarea cardului. În trimestrul III din acest an avem acreditarea spitalului, aşa încât avem destule alte lucruri de pus la punct cu banii, ca să nu ratăm acest obiectiv”, ne-a spus dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ.