Festivalul Proiect Național „Creangă la El Acasă“, ediția a VIII-a și premiile lui

„Nu știu alți cum sunt, dar eu când mă gândesc la“ Festivalul Proiect Național „Creangă la El Acasă“ mereu îmi saltă inima de bucurie și abia aștept, an de an, să îi revăd pe organizatori, colegii membri ai juriului – prieteni dragi mie și pe talentații participanți. Acest festival, o activitate educativă extrașcolară cu specific literar-cultural, a fost inițiată în 2010 de către prof. Adina Timofte, director adjunct la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă“ din Târgu Neamț. Organizatorii inimoși sunt membrii echipei manageriale de la aceeași instituție de învățământ preuniversitar: director prof. Gheorghe Apetrei, directorii adjuncți prof. Adina Timofte, prof. Mihaela Toma și prof. Dorina Timișescu și membrii catedrei de Limba și literatura română: prof. Steluța Arsintescu, prof. Claudia Barna, prof. Gabriela Filip, prof. Iuliana Iliescu, prof. Florentina Menchu-Rosal, prof. Andreea Avasîlcăi, prof. Anamaria Ioniță, prof. Alexandra Apostoae. Pentru susținerea unui astfel de proiect de amploare națională echipa organizatorilor a atras și colegi de alte specializări: prof. Alis Boghean (Limba engleză), prof. Constantin Mantea (Electronică și automatizări), Miahela Iftime (Mecanică), prof. Ramona Anastasiu și prof. Gianina Roșca (Protecția mediului), prof. Mariana Munteanu (Fizică), prof. Ioan Arsintescu (Istorie), prof. Geanina Porumbescu (Limba franceză). Deseori și familiile profesorilor organizatori își aduc contribuția pentru ca succesul să fie garantat (prof. Silviu Barna Școala Generală ,,Arhimandrit Chiriac Nicolau“, Vânători-Neamț și pr. Vasile Porumbescu, președintele Asociației Părinților de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă“).

Aflat anul acesta, la a VIII-a ediție, acest festival antrenează anual pe cei aproximativ 2.000 de elevi ai Colegiului Tehnic ,,Ion Creangă“ din Târgu-Neamț și pe alți peste 1.000 de elevi ai instituțiilor partenere din cadrul proiectului. Astfel, doar la Secțiunea I, „Creație literară“, acum, în 2017, au fost jurizate peste 600 de creații originale ale elevilor din întreaga țară – poezie, proză scurtă, eseu, pamflet, text dramatic și prelucrare folclor, fiind premiate 30% dintre lucrările acestora.

Marele premiu al secțiunii a II-a, „Proiecte“ a fost acordat anul acesta – de către juriul format din prof. univ. dr. Constantin Parascan, conf. univ. dr. Cristina Emanuela Dascălu, asistent univ. dr. Cosmin Mihai Iațeșen, inspector școlar Gheorghe Brânzei, director biblioteca Orășenească Târgu Neamț Lidia Richter – echipei de elevi coordonate de către prof. Florentina Menchu-Rosal și Silvia Apetrei de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă“ din Târgu Neamț, în timp ce Premiul I a mers către elevii coordonați de către prof. Claudia Barna și Mihaela Olariu de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă“.

Marele Premiu al ediției 2017 a fost obținut de elevii școlii nr. 1 din Cordăreni, Botoșani, pentru excelenta dramatizare după povestea ,,Dănilă Prepeleac“ – este vorba de trupa de teatru „Micii amatori“ și pentru Ansamblul ,,Cordăreanca“.

Secțiunea a III-a, „Dramatizare“, a fost conturată din opt scenografii. Laureatul ediției anterioare, trupa ,,Haris“ de la Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Iacob“, Dorohoi, îndrumată de prof. Cristina Ignat, a deschis spectacolul. Trupa ,,Iezii nemâncați“ de la Școala Domnească ,,Grigore Ghica-Vodă“, Târgu Neamț, prof. Mirela Movilă, a câștigat Premiul I, în timp ce Premiul al II-lea a mers către Trupa de la Școala Gimnazială Dulcești, Neamț, prof. Maria Maftei și prof. Viorica Merfea.

Secțiunea a IV-a, „Interpretare artistică“, a adus în fața publicului douăzeci și unu de momente artistice: dans popular, cântec popular sau muzică ușoară, monolog literar. Aici Premiul I a revenit Ansamblului ,,Romanița“ de la Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi, îndrumat de prof. Cristina Ignat și pr. prof. Ionuț Crețu; Premiul al II-lea a fost câștigat de către eleva Boghean Daria de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă“ sub coordonarea prof. Alis Boghean; Premiul al III-lea a mers către Grupul ,,Trompetiștii“, de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă“ sub coordonarea prof. Mihaela Iftime și prof. Liliana Grădinaru. Elevul Teodor Butescu de la Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi a obținut Premiul Special pentru un cumul de activități, în principal teatru și interpretare de muzică ușoară din repertoriul internațional. Profesioniști și foarte talentați sunt și elevii Potronela Axînte, George Ungureanu, Alexandru Frantiuc, Diana Stan de la Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Iacob“, Dorohoi, coordonași de către pr. prof. Daniel Hariga, prof. Cristina Ignat, pr. prof. Ionuț Crețu), și ei numărându-se printre premianții acestei ediții a Festivalul Proiect Național „Creangă la El Acasă“.

Cu o participare numeroasă atât în concurs, cât și în sala de spectacol, cu un juriu constant an de an format din personalități ale vieții academice și culturale din România, foarte bine organizat și corect și cu maximă implicare și profesionalism jurizat, nu este de mirare că acest festival a primit Premiile I acordate de Ministerul Educației Naționale în data de 7 iunie 2012 și 9 iunie 2015 la secțiunea „Cultural“ a Concursului Național „O activitate de succes din săptămâna Școala Altfel“.

Festivalul Proiect Național „Creangă la El Acasă“ demonstrează că în România sunt tineri foarte talentați, muncitori și perseverenți, la țară și la oraș, profesori inimoși, buni mentori, un public entuziast, informat, educat doritor de spectacole de calitate, manageri de licee foarte competenți și buni organizatori ce cooperează și colaborează strâns cu specialiști în diverse domenii ale vieții academice și culturale, oameni de litere altruiști, cu profesionalism și dorință de implicare în viața cetății, o administrație locală și clasă politică ce a înțeles că actul cultural trebuie și apreciat și sprijinit, o presă ce se implică la rândul ei prin reprezentanți competenți la promovarea culturii, artei autentice, un spirit al comunității, al locului, toate sub oblăduirea marelui scriitor Ion Creangă. unul dintre marii clasici ai literaturii române, scriitor de valoare universală și deschizător de drumuri în pedagogia românească prin practica și opera sa didactică.

A fi acasă la Creangă înseamnă a fi mândru de originile, de rădăcinile tale, „de respectarea clauzei autenticității“ (Eugen Simion), dar și de conștientizarea reperelor, valorilor universale, de puterea de a scoate din timp satul și copilăria. Acest sat era matricea unui popor, cel român, si autorul își exprimă mândria de-a aparține, prin naștere, acestui univers vechi, răzășesc: „Ș-apoi Humuleștii și pe vremea aceea nu erau numai așa un sat de oameni fără căpătâi, ci sat vechi, răzășesc, întemeiat în toată puterea cuvântului; cu gospodari tot unul și unul, cu flăcăi voinici și fete mândre, care știau a învârti și hora, dar și suveica, de vuia satul de vatale în toate părțile, cu biserică frumoasă și niște preoți și dascăli, și poporani ca aceia de făceau cinste satului lor“ (Amintiri din copilărie).

Scriind despre „copilul universal“, (George Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera“), Creangă este mereu actual și fiecare nouă scenetă bazată pe opera sa este precum o nouă pagină din cartea de nisip a lui Borges.

Conf. Univ. Dr. Cristina Emanuela DASCĂLU, PhD