FESTIVALUL „LADA CU ZESTRE”, LA FINAL DE EDIŢIE

lada cu zestre2

Duminică, 25 mai, s-a încheiat cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Piatra-Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului.

            Festivalul, care îşi propune păstrarea şi promovarea tradiţiei populare, s-a bucurat de participarea a peste 60 de creatori populari reprezentativi pentru majoritatea zonelor etnografice ale ţării, dar şi ale Republicii Moldova.

            În Parcul Tineretului au fost expuse ţesături realizate în stative sau la gherghef, cusături tradiţionale făcute cu multă migală pe cămăşi populare, obiecte din lemn crestate cu simboluri străvechi, ceramică utilitară sau decorativă, măşti populare, piese din piele şi articole de cojocărie, ouă încondeiate, icoane, podoabe, împletituri din sfoară şi papură etc.

“A fost una dintre cele mai bune ediţii ale festivalului…”

La finalul ediţiei a avut loc jurizarea standurilor, urmată de înmânarea premiilor şi a diplomelor de participare, din juriu făcând  parte profesori de la Liceul de Artă “Victor Brauner”, specialişti etnografi, muzeografi din cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, precum şi un reprezentant al Consiliului Judeţean Neamţ.

„Premiul pentru creaţie în arta populară” a fost acordat, de către Consiliul Judeţean Neamţ, Corneliei Bodescu din Salva – Bistriţa, pentru frumoasele cingători cu mărgele, zgărdane şi costume populare din zonă. Tot Consiliul Judeţean a acordat şi „Premiul pentru promovarea artei populare” meşterului Marian Lungu din Sănduleni – Bacău, pentru promovarea, în rândul tinerilor, a costumelor populare tradiţionale.

De asemenea, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ a acordat premiul “Neculai Popa” – ca un omagiu adus artistului popular nemţean – meşterului popular Fichioş Anica din Oituz – Bacău, pentru ţesăturile tradiţionale, covoarele, costumele populare şi ştergarele lucrate cu talent, pricepere şi originalitate.

„A fost una dintre cele mai bune ediţii ale festivalului, reunind mai mulţi artişti decât în ediţiile anterioare. Se pare că ne-am câştigat, deja, o faimă în ţară şi de aceea tot mai mulţi meşteri populari doresc să vină la noi. Anul viitor, fiind vorba despre cea de-a X-a ediţie, ne propunem să mărim numărul de invitaţi şi să organizăm un program special. Dorim să-i încurajăm pe artişti cu premii atractive şi să invităm şi meşteri din alte zone ale ţării, cum ar fi Dobrogea şi Banatul, nereprezentate până acum. De asemenea, dorim să arătăm nemţenilor ce înseamnă arta populară autentică, dar şi să-i încurajăm pe meşteri să-şi vândă produsele, căci altfel toate aceste tradiţii şi meşteşuguri vor dispărea”, a precizat Florentina Buzenschi, muzeograf la „Muzeul de Etnografie” din Piatra-Neamţ.

În contextul globalizării galopante şi a invaziei produselor de prost gust, un rol tot mai important revine meşterilor şi creatorilor populari din România. De aceea, un festivalul de talia „Lăzii cu zestre” face din promovarea şi protejarea meşterilor populari şi a meşteşugurilor o datorie de onoare, aşa cum menţionează şi preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, etnograful Marcel Lutic:

„De departe, una dintre cele mai reuşite manifestări este Festivalul de Artă Populară de la Piatra Neamţ, o manifestare care poate fi dată oricând ca „exemplu de bune practici”, un Festival care beneficiază de ani buni de sprijinul consistent al administraţiei publice municipale şi judeţene. Desigur, şi aici se aplică înţeleptul proverb românesc care spune că „omul sfinţeşte locul”, omul bun la toate din Piatra Neamţ, gazda care, anual, este mama meşterilor populari din tot spaţiul românesc fiind Doamna muzeograf Florentina Buzenschi. E de mirare cum un singur om, înarmat cu credinţă şi perseverenţă, poate face ceea ce  în alte părţi fac echipe întregi! De aceea se cuvine mereu să zicem din toată inima: mulţumim Piatra Neamţ, mulţumim Florentina Buzenschi!”

 

Irina NASTASIU