Fervex, retras din farmacii

fervex

* Produsul, utilizat  împotriva răcelii, conţine o bacterie care poate provoca infecţii!

Toate farmaciile din judeţul Neamţ au primit adresă oficială din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului să retragă de pe rafturi toate plicurile cu Fervex, atât cel pentru copii cât şi cel pentru adulţi, pe fondul unor suspiciuni de contaminare. Avertizarea a fost transmisă în toată România şi în ţările membre UE ca urmare a identificării, în 4 loturi de Fervex, a bacteriei Enterococcus faecalis. Cu alte cuvinte, fervex împotriva răcelii poate provoca infecţii!

Enterococcus faecalis se poate transmite, în general, doar în mod indirect prin intermediul suporturilor materiale, respectiv obiecte contaminate, aer, apă. Iată că acum poate fi găsit şi în medicamente! Iar pentru a scăpa de această bacterie este nevoie de un antibiotic, după cum susţin epidemiologii!

„Noi deja am luat de pe rafturi cele 40 de plicuri cu Fervex pe care le mai aveam pe stoc şi le-am trimis la depozit, de unde nu ştim ce se va întâmpla cu ele. Mai vin clienţi care întreabă de acest produs, dar probabil că nu au auzit încă de acest scandal izbucnit la nivel naţional”, ne-a spus Cătălina Stroescu de la Farmacia Catena din Dărmăneşti.  Nici Ropharma nu mai avea Fervex la raft. Pe stoc mai avusese vreo 10 plicuri, pentru că restul era deja vândut. În această perioadă cu schimbări bruşte de temperatură s-au înmulţit cazurile de viroze, iar lumea s-a obişnuit să ia un plic de… Fervex pentru răceală ca să-i treacă simptomele aşa, ca-n reclamă. Cine s-ar fi gândit că pericolul poate fi taman în praful salvator?

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului din România, Marius Savu, a făcut public faptul că reacţiile adverse care ar putea fi produse de medicamentele Fervex cu încărcătură microbiană sunt greaţă, vărsături şi diaree.

Compania farmaceutică Bristol-Myers Squibb a decis, de comun acord cu Agenţia Naţională a Medicamentului, să retragă de pe piaţă medicamentul antigripal Fervex, pe fondul unor suspiciuni că acesta ar conţine flora microbiana atipică. Analizele au identificat prezenţa în patru loturi de Fervex. Deşi această bacterie poate provoca infecţii, riscul este considerat neglijabil, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului. Compania a mai analizat loturi de Fervex şi în lunile aprilie şi mai. În acest moment, sunt realizate analize în cazul Fervex si Fervex Junior.

“Daca pacientii au achizitionat deja acest medicament, însa nu sunt nevoiţi să şi-l administreze, este mai sigur pentru ei să nu o facă”, a declarat Alina Fornal, preşedintele Consiliului Regional al Farmaciştilor din Varşovia.

„Bristol-Myers Squibb a descoperit un lot cu încărcatura microbiană, respectiv Fervex cu aromă de zmeură, pentru care a cerut retragerea de pe piaţă, ca măsură de precauţie, a spus presedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Marius Savu. Ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentului a hotărât retragerea de la comercializare a tuturor formelor de Fervex granule pentru adulţi şi copii, nu numai a celor cu aromă de zmeură, a precizat Marius Savu.

Potrivit prospectului, medicamentul Fervex este recomandat pentru tratamentul simptomatic al răcelilor comune, rinitelor alergice şi vasomotorii, stărilor gripale, pentru ameliorarea strănutului, secreţiei nazale apoase, inflamaţiei mucoaselor nazală şi sinusală, febrei, durerilor de cap şi musculare. Potrivit ultimelor avertizări, însă, poate face rău.

Geanina NICORESCU