Feriți-vă de trichineloză!

Direcția de Sănătate Publică Neamț reia apelul către cetățeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria proprie sau de la mistreți, mai ales după ce la Bacău și Suceava, dar și în alte județe care nu sunt la granița cu județul nostru, au fost depistate cazuri de trichineloză.

În perioada 1-13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de trichineloză în județele Bacău, Cluj, Galați, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman și Vrancea. Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici și 6 mistreți. Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru și dirijată către unitățile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deșeurilor.

„În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. Autoritatea Veterinară vă recomandă să cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii sanitari veterinari, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă“, au transmis inspectorii veterinari.

Numărul de telefon al „Call Center“-ului ANSVSA este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Geanina NICORESCU