Fenomen meteo bizar: descărcări electrice aproape de mijlocul lunii martie

*La Piatra Neamț, vreme mai rece în perioada 17-19 martie, când vor fi și ploi însemnate cantitativ
*Ieri, la Piatra Neamț 9 grade Celsius, în timp ce în unele orașe din țară au fost chiar și 20 de grade Celsius!
În Neamț, vreme mai puțin puțin obișnuită pentru această perioadă, când meteorologii prevestesc tunete și descărcări electrice, dar și ploi moderate cantitativ.
Conform informării Administrației Naționale de Meteorologie, până mâine dimineață, la ora 8, temporar va ploua, la început în jumătatea de vest a țării, apoi mai ales în regiunile estice, sudice și centrale. Ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. La munte, vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat, mai ales în Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, precum și în zona montană, 30…35 l/mp.
În Moldova, în perioada 12-25 martie, conform estimărilor realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, vremea va fi caldă din primele zilei ale intervalului, caracterizată de o medie a temperaturilor maxime de 12…14 grade Celsius și a celor minime de aproximativ 4 grade Celsius, va intra într-un proces de răcire începând cu data de 17 martie, care va continua până pe data de 19 martie, când temperaturile nocturne vor fi negative. Ulterior, tendința vremii va fi una de încălzire treptată, astfel încât la sfârșitul intervalului de prognoză se va înregistra o medie a temperaturilor maxime comparabilă cu cea de la debutul intervalului, în timp ce valorile minime vor fi mai scăzute decât cele inițiale. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în primele două zile, respectiv în 12 și 13 martie și, posibil, din nou în intervalul 17-19 martie, când se vor înregistra și cantități de apă însemnate. Ieri după-amiază, la ora 14, la Piatra Neamț și Roman erau 9 grade Celsius și cu două mai mult la Târgu Neamț. Pe masivul Ceahlău se înregistrau 4 grade Celsius. În țară, cele mai ridicate valori au fost de 20 de grade Celsius.
V. ANDRIEȘ