Februarie, luna națională de prevenire a cancerului

*Depistarea precoce gratuită este… în grea suferință

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, sărbătorită pe 4 februarie 2017, se desfășoară sub sloganul „Noi putem. Eu pot“. Autoritățile sanitare din România au stabilit ca întreaga lună să fie dedicată prevenirii cancerului, prin campanii de informare a populației privind importanța depistării precoce a acestei maladii. Campanii peste campanii, în vreme ce, concret, ne îmbătăm cu apă rece. Pentru că, spre exemplu, depistarea precoce în regim gratuit se face cu porția, pentru că atât își permite, se pare, statul roman. Un exemplu: mamografia, esențială în screeningul cancerului de sân, este un serviciu cu decontare slabă din partea casei de asigurări de sănătate. Micromedica, unul dintre centrele medicale din județul Neamț, nu poate acorda, lunar, mai mult de 10-15 examinări radiologice a sânului în regim gratuit. Iar dacă cineva dorește acum o programare, nu se poate. Pentru că abia pe la jumătatea lunii se va ști bugetul alocat acestui tip de analiză, iar atunci se vor face înscrieri pentru luna martie…

„Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, cu diferențe semnificative în indicatorii de morbiditate și mortalitate, factorii de risc, în strategia preventivă prin depistare precoce prin screening și accesul la tratament și nu în ultimul rând la îngrijiri paliative. Multe localizări au șanse mari de vindecare dacă sunt depistate din timp și tratate adecvat, însă depistate în stadii avansate sau netratate, evoluează invariabil spre deces“, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț.

În România situația se prezintă astfel: la bărbați, suntem pe locul 3 în Europa la incidența cancerelor cavității bucale, faringian și laringian, pe locul 6 la incidența cancerului hepatic, pe locul 8 la incidența cancerului pulmonar și pe locul 10 la incidența cancerului pancreatic; la femei, ocupăm primul loc între țările europene pentru cancerul de col uterin, locul 6 pentru cancerul hepatic și locul 8 pentru cancerul pulmonar; cumulat pentru ambele sexe, suntem pe locul 3 pentru neoplasmul cavității bucale și neoplasmul faringian, locul 5 pentru cancerul laringian și locul 6 pentru neoplasmul hepatic. În ultimul an, potrivit datelor statistice înregistrate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, în cabinetele de oncologie s-au înregistrat de 1.713 cazuri noi de cancer, din care 43 de col uterin, 58 de piele, 127 la prostată, 131 la sân, 115 de stomac, 199 bronhopulmonar, 212 colorectal, 101 de ficat, 74 la pancreas și 71 la vezica urinară. În total, medicii de specialitate au în evidențe 13.830 de bolnavi.

Conform statisticilor OMS, la nivel mondial 40 % din totalul cancerelor pot fi prevenite. Principalii factorii de risc pentru cancer asupra cărora se pot efectua intervenții sunt fumatul, infecțiile, radiațiile ionizante și ultraviolete, aportul redus de fructe și legume, consumul de alcool, inactivitate fizică, obezitatea și factorii poluanți din mediu.

În prezent, 8,2 milioane de oameni mor anual în lume din cauza cancerului; dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 și 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește la peste 14 milioane pe an.

Geanina NICORESCU