„Fata morgana” cu posturile de medici

* CAS Neamţ a decretat o normă liberă la Girov

* După ce o firmă a amenajat spaţiul şi a obţinut vraful de hârtii pentru medicul de familie, CAS a „refăcut calculele” şi a tăiat postul

Ca în orice domeniu din ţara asta şi în sănătatea publică interesele sunt mult deasupra des invocatei preocupări pentru soarta omului de rând. O demostrează păţania reprezentantei unei firme din Piatra Neamţ, care a amenajat două cabinete medicale la Girov şi la Dumbrava Roşie şi nu are certitudinea că va funcţiona vreunul din ele. Şi asta pentru că, după ce Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a calculat că mai este loc în judeţ pentru 53 de medici, lucrurile s-au schimbat foarte repede, cifra s-a redus la 37, iar în mai puţin de o lună a devenit …11.

Pe vremea când CAS Neamţ anunţa că „necesarul de medici de familie” este de 53, comuna Girov figura cu doi medici existenţi şi cu unul care ar trebui să vină, iar Dumbrava Roşie cu 3 doctori şi cu un deficit de 2.

Pe 12 noiembrie 2012, primarul de Girov Vasile Olaru a trimis o adresă către CAS Neamţ prin care a comunicat că este de acord cu înfiinţarea unui cabinet de medicină de familie la dispensarul din satul Căciuleşti. Pe 14 decembrie, acelaşi primar solicită CAS Neamţ înfiinţarea unui cabinet medical cu menţiunea că sunt 3 sate (Căciuleşti, Gura Văii şi Popeşti) cu 2050 persoane care au nevoie de asistenţă medicală şi că distanţa dintre cele trei localităţi este de aproximativ 6 km. În aceeaşi perioadă, reprezentanta firmei a solicitat CAS „încheierea unei convenţii pe medicină de familie în comuna Girov, strada Principală nr. 3 pentru doamna doctor Mihai Diana specialist în specialitatea medicină de familie”.

Firma s-a apucat de treabă, spaţiul a fost pregătit, banii au fost cheltuiţi, iar oamenii din sat aşteptau ca, din 2013, să aibă doctor.

* Ghinion: a scăzut populaţia cu…16 oameni

Pe 3 ianuarie 2013, în prima zi lucrătoare din an, harnicii truditori de la CAS au trimis o adresă halucinantă către firmă, ca răspuns la solicitarea de a încheia contractul pentru medicul din Căciuleşti. Pe o pagină întreagă patroanei i se explică în ce fel s-a s-a constituit o comisie, care a făcut o şedinţă pe 18.12.2012 şi a hotărât că doi medici în Girov sunt numai buni: „La data de 12.01. 2012 a fost emisă Hotărârea nr. 1 a comisiei constituite în baza prevederilor art. 23 alin (3) şi (4) din contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012 (n.r. urmează o listă de HG-uri şi termeni de specialitate după care apare concluzia ) s-a stabilit că necesarul de norme pentru specialitatea medicină de familie pentru comuna Girov este de 2 norme. Cele două norme sunt ocupate de dr. Corfu Biatrice şi dr. Pascaru Cristiana Rodica. (…) Avându-se în vedere şi adresele nr. 557/05.03.2011 şi nr. 1333/13.12.2012 prin care Direcţia regională de statistică Neamţ aduce la cunoştinţa CAS Neamţ populaţia stabilă pe localităţi la data de 05.03.2011 şi la data de 01 iulie 2012 date preliminare (potrivit acestor date populaţia comunei Girov a scăzut de la 5310 la 5294 locuitori), în urma analizei tuturor aspectelor precizate, comisia constată că nu există normă liberă pentru specialitatea medicină de familie pentru comuna Girov”.

De unde rezultă că distanţa de 6 km dintre sate nu înseamnă nimic pe lângă evoluţia demografică de-a dreptul dramatică din comuna Girov, că nu-i puţin lucru ca în mai bine de un an să pierzi 16 oameni.

Reprezentanta firmei spune, însă, că de vreme ce CAS a declarat posturile libere şi le-a publicat pe site, comisia nu mai avea nici un rost: „Când au fost publicate posturile pe site erau deja supuse unei comisii paritare. CAS Neamţ are obligaţia să încheie o convenţie pe 3 luni dacă ai minim 500 de pacienţi. D-na Spânoiu a trecut peste acest aspect şi a întrunit comisia paritară. Eu am investit acolo în mobilier, am plătit o mulţime de taxe pentru autorizaţii şi n-am avut altă soluţie decât să dau CAS în judecată şi să cer postul de medic. Mai ales că pentru cabinetul medical din Căciuleşti am şi autorizaţie sanitară de funcţionare şi evaluarea spaţiului făcută de CAS”.

* Explicaţia de bază: schimbarea regulilor în timpul jocului

Dr. Magda Spânoiu, preşedinte director-general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, are o opinie fermă: „Eu nu ştiu cât a investit acel medic în spaţiile pe care le pregătea pentru cabinet şi nici nu este treaba Casei de sănătate. Oricine poate să-şi facă un cabinet privat. DSP autorizează, iar CAS evaluează numai dacă medicul doreşte să intre în relaţie contractuală cu noi şi dacă există normat un post. Pe site-ul CAS a fost, într-adevăr, afişat post vacant la Girov şi post vacant la Dumbrava Roşie, dar asta în luna martie, când încă era valabilă normarea veche. În aprilie, după ce au apărut şi normele la Contractul Cadru pe 2013, s-a întrunit din nou comisia paritară CAS-DSP, aşa cum se întâmplă de fiecare dată înainte de contractare, şi s-a realizat o nouă normare, după noile criterii: număr optim de 1800 de pacienţi per medic, număr total populaţie, număr persoane înscrise pe listele medicilor de familie. Noi am cerut inclusiv baza de date de la Statistica Neamţ. Sinceră să fiu, eu am văzut doar forma finală a normării pe localităţi. Raportul între înscrişi şi neînscrişi la Girov a reieşit de 0,38% normă, iar la Dumbrava Roşie- de 0,27% normă. Comisia a judecat o normă la ceea ce depăşeşte 0,50%”.

Dr. Dan Dorin Morenciu, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, membru în comisia paritară, spune că s-a bazat pe colegii de la CAS: „Cei de la Casa de Sănătate au venit cu tabelele făcute; eu ştiu că acolo sunt profesionişti şi am luat de bună ceea ce au spus ei. Eu am fost acolo din punct de vedere tehnic. Banii sunt la Casă”.

Aventurile nu se opresc, însă, aici. Despre cum s-au petrecut lucrurile la Dumbrava Roşie citiţi în ziarul nostru de mâine.

Cristina MIRCEA, Geanina NICORESCU