Farmaciștii trebuie să retragă de la vânzare, până la 28 mai, sprayul Bioparox

retragere medicament*„Am constatat că fetița mea nu mai putea respira normal după ce-i pulverizam medicamentul în nas, și i-am întrerupt tratamentul“, ne-a spus o mămică disperată

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Neamț i-au informat, ieri, pe farmaciști cu privire la obligația retragerii de pe piață a medicamentului Bioparox – spraya bucofaringian și nazal, soluție, nu mai târziu de data de 28 mai 2016. Acest produs este utilizat în tratamentul infecțiilor căilor respiratorii superioare, precum faringita. Dar s-a descoperit că a cauzat reacții alergice, cu spasme bronhopulmonare, iar în unele cazuri a provocat moartea! Medicii au recomandat „pe bandă rulantă“ Bioparoxul, fără să știe cât este de periculos. O mamă din Piatra Neamț ne-a spus, chiar în fața unei farmacii, că nu este mirată de decizia autorităților din domeniu, fetița acesteia fiind chiar una dintre victime: „Aveam copilul răcit și doctorița mi-a prescris Bioparox. După două zile, fetița răsufla greu, inspira profund, de parcă se chinuia să primească aer în plămâni. M-am speriat și nu i l-am mai dat. Culmea e că niciun medic nu a făcut legătura între reacția alergică și Bioparox“.

Decizia Agenției Europene și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale de retragere a autorizației de punere pe piață pentru Bioparox, dar și pentru alte produse farmaceutice care conțin fusafungină se bazează pe îngrijorările referitoare la cazurile grave de hipersensibilitate, inclusiv reacții alergice și reacții anafilactice care pot pune viața în pericol, precum și pe dovezile limitate cu privire la beneficiile acestor medicamente.

„În consecință, medicamentele care conțin fusafungină nu vor mai fi disponibile. Pacienții trebuie informați cu privire la faptul că beneficiile acestor medicamente nu mai depășesc riscurile și, de asemenea, cu privire la tratamente alternative disponibile. Îngrijorător privind creșterea frecvenței de raportare a reacțiilor de hipersensibilitate grave, inclusiv a reacțiilor anafilactice, care în câteva cazuri au avut rezultat letal, urmare a utilizării fusafunginei, au determinat Agenția Europeană a Medicamentului să evalueze toate datele disponibile privind eficacitatea și siguranța medicamentelor care conțin fusafungină. Reevaluarea pentru riscul în materie de farmacovigilență a evidențiat că majoritatea reacțiilor de hipersensibilitate grave au apărut la scurt timp după utilizarea medicamentului și au inclus bronhospasm. Cu toate că aceste reacții alergice sunt rare, pot pune viața în pericol“, a transmis conducerea CAS Neamț, printr-un comunicat.

Autoritățile din domeniu sfătuiesc populația, îndeosebi profesioniștii din sănătate – medici, farmaciști, asistenți – să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente, pe pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale www.anm.ro, la secțiunea „Raportează o reacție adversă“.

Geanina NICORESCU