Farmacia din bucătărie: slănina

* În­tărește siste­mul imunitar * Reglează contracțiile mușchiului inimii * Protejează organismul de daunele aduse de fumat * Tratează mahmureala și durerile de articulații

Deși pare paradoxal, acest aliment plin de grăsime, consumat din abundență de țăranii români, este nebănuit de sănătos. În ciuda aparențelor, în cantități moderate aduce beneficii uluitoare organismului. Atât de blamata slănină de porc, consumată din greu de strămoșii noștri, are, de fapt, proprietăți curative. Chiar dacă nu ține la siluetă, acest aliment natural, fără chimicale sau E-uri, conține din plin retinol, niacină, tiamină, seleniu, riboflavină, potasiu, fosfor și calciu.

Pentru a profita cu adevărat de proprietățile sale, este ideal să fie consumată în cantități moderate, întrucât 100 de grame de slănină are nu mai puțin de 638 kcal și 67,7 grame de grăsimi. Pe de altă parte, aceeași cantitate oferă și 6,3 grame de proteine.

*Slănina este benefică inimii și vaselor de sânge

Slănina întărește sistemul imunitar. Această proprietate se datorează acidului ara­hi­donic, care favorizează scăderea coleste­ro­lului, îmbu­nătățește funcțiile de protecție ale organis­mului, fiind în același timp necesar pentru producerea compușilor chimici responsabili pentru răspunsurile imu­ne și reac­țiile inflamatorii.

În cantități mici, slănina este benefică inimii și vaselor de sânge, întrucât reglează contracțiile mus­culare ale organelor interne, inclusiv ale mușchiului car­diac, și sprijină tonusul vascular.

Datorită conținutului de seleniu, microelement care întărește sistemul imunitar și previne oxidarea în organism, fumătorii sunt protejați prin consumul acestui aliment de efectele nocive ale fumatului.

Slănina încetinește și intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereților stomacului cu grăsime și crearea pan­­samentului gastric, care previne absorbția rapidă de al­cool din stomac.

*Rețete din bătrâni

Pentru a scăpa de durerile de articulații, se recomandă frecarea articulațiilor bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin mașina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de al­bine. Deasupra se pune celo­fan sau hârtie de pergament, se înve­leș­te cu un fular și se lasă să acționeze peste noap­te.

Pentru tratarea mastitei pe locul inflamat se aplică o felie subțire de slă­nină veche, peste care se pune o bucată de staniol și se bandajează sau se lipește cu leucoplast.

Slănina alungă durerile de dinți. O felie mică de slănină nesărată, aplicată pe dintele dureros, între gingie și obraz, pentru 15-20 de minute, are proprietatea de a alunga durerile de dinți.

*Tratament pentru pintenii osoși

Pentru a trata pintenii osoși se prepară un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud și 100 ml oțet concentrat. Borcanul cu amestecul se ține într-un loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninii, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ține în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Compresa se aplică pe timp de noapte, dimineața se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.

*Dezavantajele consumului de slănină

Slănina conține nitriți-aditivi care pot interacționa cu substanțele chimice naturale din alimente și din organismul uman formând nitrozamine, compuși cu un ridicat potențial cancerigen. Totodată, are un conținut ridicat de grăsimi saturate și crește nivelul trigliceridelor din corp.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU