Farmacia din bucătărie: condimente și… medicamente

tina-condimente*Lista include: scorțișoara, ardeii iuți, chimionul, oregano, ghimbir, cimbru, rozmarin

Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust și savoare mâncărurilor, ci și pentru proprietățile lor medicinale. Studii realizate recent susțin că mirodeniile promovează sănătatea și bunăstarea organismului prin acțiuni care inhibă dezvoltarea bolilor degenerative.

Condimentele și mirodeniile au un conținut mai ridicat de antioxidanți decât fructele și legumele.

Condimentele previn bolile de inimă, țin diabetul la distanță, luptă împotriva radicalilor liberi și a kilogramelor în plus. Acestea sunt câteva dintre beneficiile pe care mirodeniile le aduc organismului, spun specialiștii în nutriție.

Condimentele nu doar dau un gust aparte felului de mâncare pe care îl pregătim. Acestea au și proprietăți curative asupra corpului, așa că nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată.

Medicii au realizat o listă a condimentelor care scad nivelul colesterolului, te scapă de kilogramele în plus și previn cancerul.

*Condimentelor care topesc grăsimile

Scorțișoara e un condiment dulce cu un gust aparte. Nutriționiștii spun că această mirodenie conține fier, calciu, magneziu și fibre. „Scorțișoara conține substanțe care au aceeași acțiune ca și antioxidanții, luptând împotriva radicalilor liberi. Este recomandată în special bolnavilor de diabet, deoarece reglează nivelul de glicemie din sânge“, spune medicul Zied.

În plus, scorțișoara te poate scăpa de dependența de dulciuri.

Ardeii iuți te ajută să scapi de durere, potrivit unui studiu britanic, care a demonstrat că efectul analgezic al acestor condimente. Nutriționiștii spun că ardeii iuți sunt aliatul de nădejde în curele de slăbire. Datorită substanței conținute – capsaicina – ardeii provoacă creșterea temperaturii corpului, fapt ce ajută la arderea caloriilor și la oxidarea straturilor de grăsime.

Chimionul este condiment deosebit de apreciat, reprezentând și o sursă bogată de fier. Acesta nu este același lucru cu chimenul, deși au cam aceleași proprietăți terapeutice. Nutriționiștii spun că chimionul ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și distruge bacteriile responsabile de apariția ulcerului stomacal. În plus, studiile clinice au demonstrat că acest condiment ajută la scăderea inflamațiilor, în special cele asociate cu reumatismul.

Oregano luptă împotriva bacteriilor E.coli, Salmonela și Listeria. Frunzele de oregano au proprietăți antibacteriene și antivirale. Oregano este bogat în vitamine și minerale, fiind o sursă excelentă de fier, magneziu, calciu, vitamina C și vitamina A, dar și de acizi grași Omega-3.

Ghimbirul nu numai că tonifică organismul, dar îl și ajută să reziste mai bine la efort fizic prelungit. Consumat în mod regulat poate acționa asemenea unei pastile de viagra, dinamizând funcția sexuală și menținând erecția pentru mai mult timp.

Cimbrul este un antibiotic natural, care distruge majoritatea bacteriilor și microorganismelor care slăbesc organismul. Condimentul este un remediu ideal în sezonul rece, deoarece întărește capacitatea corpului de a se apăra de virusuri.

Rozmarinul intensifică circulația sângelui la nivelul creierului, ajută la creșterea capacității de concentrare și la îmbunătățirea memoriei. Potrivit nutriționiștilor, mirodenia îmbunătățește digestia, stimulează arderile metabolismului și previne apariția cancerului. Activează circulația sângelui și are un ușor efect afrodiziac.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU