Farmacia de casă: beneficiile mămăligii

*Tradițional aliment, veritabil medicament

Făina de porumb, numită împropriu mălai, este un înlocuitor de bază al ingredientelor produselor de panificație, fiind numită de specialiști „prietenul intestinului subțire“. Acest aliment și, deopotrivă, medicament aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât și celui care suferă de boli grave. Cura cu mămăligă este foarte sănătoasă pentru hrănirea organismului și curățirea intestinelor.

Mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialiștilor, fără a i se putea găsi o contraindicație. Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb, ajunse apoi a fi considerate hrana săracilor.

Recent, s-a descoperit prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Acești acizi se absorb în intestin cu mare ușurință, fără a suferi transformări chimice. Ajunși în sânge, se transformă în hidroxiacizi care îl vor purifica de substanțe toxice. Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.

*Ne ajută să trăim mai mult

Consum zilnic de mămăligă scade riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene. Mămăliga reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând riscul de ateroscleroză și de infarct. Mămăligă revitalizează funcțiile sexuale, în special feminine.

Consumul de mămăligă este răspunzător și de longevitate. Multă lume crede că mămăliga îngrașă. Mămăliga moale are de patru ori mai puține calorii față de pâine, iar mămăliga vârtoasă are jumătate din caloriile pâinii.

*Mămăliga, leac cu vechime

Din cele mai vechi timpuri, dar numai după ce a pătruns cultivarea porumbului și pe aici, românii au folosit mămăliga ca leac. Pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mămăligă cu o jumătate de litru de lapte și un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.
Tratamentele pe care le făceau bunicile noastre în copilărie ne vindecau și ne fereau de utilizarea abuzivă a antibioticelor. Pentru durere în gât și răceală, se pun pe o tablă încinsă două linguri de mălai și se stă cu nasul deasupra fumului produs, amestecând continuu. În plus, se bea seara înainte de culcare un terci, ca o mămăligă subțire, în care se pune o bucățică de unt. A doua zi, vă veți simți infinit mai bine.

Cataplasma cu mămăligă caldă e bună și în bronșite, gripă, tuse cronicizată. Aceeași aplicație se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale și a nefritelor. Pe zona inferioară a abdomenului, e bună ca remediu rapid pentru anexite și cistite.

*De folos și în obezitate

Mămăliguța e utilă și celor care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzație de sațietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziția sa. Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrășarea, somnolența, lipsa de tonus fizic și mental, sunt reduse considerabil.

Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine. Mălaiul are, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.

Studiile de nutriție și biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează și afecțiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruațiile dificile cu sângerări abundente, anexita și metroanexita, litiaza renală, hepatita.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU