Fără Escherichia Coli în carnea și laptele comercializate în Neamț

carneRezultatele acțiunilor derulate în ultima lună de inspectorii sanitari veterinari din Neamț privind determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală sunt liniștitoare pentru nemțeni. La probele de carne, lapte și derivate, prelevate și analizate, nu s-a evidențiat prezența Escherichia Coli.

Din categoria produse din carne s-au recoltat, din unități de tranșare și comercializare, probe de sanitație carcasă ovine, sanitație carcasă bovină, carne tocată vită, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnați vită, carne tocată mânzat, cârnați dobrogeni, șnițel mânzat, hamburger vită, iar din categoria produse lapte s-au analizat probe de lapte crud vacă, smântână pasteurizată, cașcaval afumat, caș bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, cașcaval afumat.

În cadrul controlului tematic, la nivel național, echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din București și județele: Buzău, Sibiu, Gorj, Dolj, Vrancea, Mureș, Prahova, Călărași, Covasna, Giurgiu, Ilfov, Olt, Sălaj, Hunedoara, Timiș, Harghita, Maramureș, Neamț, Galați, Mehedinți, Cluj, Botoșani, Bistrița Năsăud, Brăila, Ialomița, Vâlcea, Satu Mare, Tulcea, Timiș. În perioada menționată, a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă la 4 probe prelevate din pastă de mici, carmangerie, municipiul București; suprafață carcasă de ovină (test de sanitație), abator, județ Buzău; hamburger, supermarket, județ Gorj și mici amestec porc cu vită, supermarket, județ Tulcea. Direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control. Toate măsurile întreprinse de către inspectorii sanitari veterinari în aceste cazuri au fost făcute publice și postate pe pagina de web a fiecărei direcții.

Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

Geanina NICORESCU