Fară cotă de lapte!

ferma-vaci-lapte1*Se vor da subvenţii cuplate şi plăţi suplimentare
În acest an vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european. Cât de mult  va afecta această decizie crescătorii români de animale şi cum vor veni, în continuare,  autorităţile responsabile în sprijinul fermierilor, rămâne de văzut. Primele măsuri deja au fost luate încă din 2014, ele vizând subvenţii cuplate şi plăţi suplimentare în domeniul lactatelor.

Exista pericolul ca, prin eliminarea cotelor de lapte, producătorii din Romania să scadă producţia şi să importăm lapte din alte ţări. În această privință, sunt evaluări și anumite proiecții, dar adevărul este că nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va întâmpla. Sunt analizate ce tendințe există pe plan european și eventuale estimări privind evoluția producției de lapte în țările europene.

Specialiştii susţin că laptele ar trebui să fie considerat aliment strategic, pentru că vaca de lapte este singurul sector în declin din toate sectoarele zootehnice.

La nivel naţional nu există o politică de stopare a decăderii vacii. Scăderea efectivelor de vaci a fost drastică şi în judeţul Neamţ,  avem acum doar 33.000 capete.

Se speră ca subvenţia din 2015 îi va ajuta pe  fermieri, astfel încât să fie competitivi, să aibă un cost de producţie mai bun, iar introducerea unei subvenţii cuplate şi pentru lapte şi pentru carne vine exact în acest sens, adică în direcţia  reducerii costurilor de producţie.

Din 2015, fermierii vor primi, pe lângă acea plată clasică pe suprafaţă, pe cap de animal şi 20 de euro pe tona de lapte şi o plată suplimentară de 250 de euro pe cap de animal.

*Piaţa lactatelor, monitorizată de Comisia Europeană

 

Oficialii europeni susţin că, în contextul eliminării regimului cotelor de lapte la 31 martie 2015, acesta va consolida capacitatea Comisiei Europene  de a monitoriza piaţa produselor lactate şi va ajuta sectorul să se adapteze la noul mediu după 30 de ani de funcţionare în regimul cotelor.

Observatorul va pune la dispoziţia părţilor interesate din sectorul laptelui o interfaţă web cu numeroase date primare. Acesta va urmări şi va analiza tendinţele actuale şi din trecut de pe pieţele produselor lactate din Uniunea Europeană şi de la nivel mondial, producţia, echilibrul dintre cerere şi ofertă, costurile de producţie, perspectivele pieţelor. Astfel, actorii din sectorul laptelui vor putea lua decizii de afaceri în cunoştinţă de cauză, iar Comisia Europeană va putea lua decizii politice informate.

Tina CONDREA