Fără bani de la CAS, spitalul de la Barticeşti moare!

* „Sunt revoltat şi voi ajunge cu protestele până la ministrul Sănătăţii”, spune directorul Mihai Budău

Centrul  de diagnostic şi tratament Barticeşti, finanţat de Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ pentru servicii de balneo-fizioterapie şi recuperare medicală, riscă să fie închis ori să-şi restrângă activitatea şi să funcţioneze numai pentru „cei cu bani”, dacă-şi pierde susţinerea de la buget. Aceasta este temerea directorului Mihai Budău, care l-a auzit pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spunând că va tăia, din martie 2013, finanţarea pentru privaţii care primesc fonduri de la Casă.

„Sunt revoltat şi voi ajunge cu protestele până la ministrul Sănătăţii şi chiar vom da ministerul în judecată dacă vom fi lăsaţi fără finanţare, pentru că noi oferim altceva decât servicii de calitate pentru oamenii de rând care au nevoie de investigaţii şi tratament”, ne-a declarat directorul Mihai Budău. „Nu am cerut bani publici pentru construcţie, nici pentru aparatura ultraperformantă şi nici pentu lefurile celor 50 de angajaţi de aici. Am încheiat un contract cu Casa de sănătate pentru servicii medicale şi cerem să fie respectat. De zece ani lucrăm cu Casa şi nu am avut niciodată probleme. Nu mergem pe profit, pentru că suntem, de fapt, sub egida unei fundaţii. Aşa-zisul profit este reinvestit, plătim salarii şi impozite la stat!”

Centrul Medical Barticeşti, cunoscut ca spitalul Barticeşti, oferă atât servicii de consultaţie, analize medicale şi tratament în ambulatoriu cât şi cazare pentru cure de tratament. Directorul unităţii de la Barticeşti susţine că, până la urmă, cei care vor pierde odată cu sistarea finanţării sectorului privat sunt bolnavii: „Pacienţii cu posibilităţi financiare reduse, care beneficiază de servicii de calitate, de consultaţii şi tratamente la standarde ridicate comparativ cu oferta multor unităţi de stat, vor avea cel mai mult de pierdut. Aici vin şi pensionari, şi oameni cu salarii mici, dar dacă nu vom mai avea susţinere de la stat, nu vom mai putea presta servicii decât pentru oameni cu adevărate posibilităţi financiare”.

Servicii de balneologie şi recuperare medicală pot oferi şi spitalele de stat cu policlinicile aferente, însă nu la acelaşi standard ridicat conferit de aparatura „din privat”. În 2011, la Barticeşti a fost inaugurat un centru de balneologie şi recuperare medicală ultradotat cu dispozitive aduse din străinătate, iar oferta de tratament include fizioterapie, kinetoterapie, hidroterapie, saună, piscină cu apă sărată adusă de la Sarata Băi, electrostimulare şi alte proceduri care se adresează pacienţilor cu diferite afecţiuni. De aceea, şi finanţarea de la Casa de sănătate este pe măsură. Prin comparaţie, „Speranţa bolnavilor” Barticeşti a primit, pentru primele două luni, o finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ  de 23.783 de lei, cea mai mare din judeţ, în timp ce Cabinetul de recuperare din cadrul Policlinicii Roman, care a rămas cu doar trei aparate de recuperare, a primit 8.000 de lei pentru aceeaşi perioadă. Şi dacă s-ar pune problema sistării finanţării laboratoarelor de analize private, statul ar trebui să vină şi cu o soluţie de infuzie de capital pentru achiziţionarea de aparatură în laboratoarele de stat.