Familiștii din căminele de nefamiliști

Grupuri sanitare în comun, tencuială căzută, vopsea scorojită, igrasie, cam acestea erau ”atuurile” căminelor de nefamiliști construite în Epoca de aur.

Construite de comunişti pentru cazarea muncitorilor din județ, care munceau pe platforma chimică Săvinești sau în alte mari întreprinderi,  fostele cămine de nefamilişti din Piatra Neamţ, au fost vândute chiriaşilor în primii ani după revoluţie.

Înainte de 1989, tinerii muncitori locuiau în cămine până când se căsătoreau și atunci statul le dădea apartament pentru care plăteau o  chirie foarte mică. După 1989, fostele întreprinderi cărora le aparțineau aceste cămine, s-au gândit că un ban în plus nu strică, așa că le-au vândut, locatarii având drept de cumpărare. În timp, noii proprietari şi-au modernizat locuinţele şi le-au transformat în garsoniere, pentru a trăi cât de cât confortabil. Așa se face că acum în aceste spații locuiesc familii formate  și din 3-4 persoane.

„E mică, dar e a noastră”

Deși locuințele sunt mici, oamenii se bucură că au un acoperiş deasupra capului. „Camera are doar 16 mp. Înainte de revoluţie, baia era comună cu vecinul de alături, dar acum toate sunt separate, pentru că cei care le-au cumpărat au dorit să aibă parte de un confort minim. Holul l-am transformat în bucătărie și l-am despărțit de cameră printr-o ușă culisantă. Nu avem gaz metan, folosim butelii. Blocul este curat, oamenii liniștiți, nu sunt probleme. Într-adevăr, e cam greu să te descurci într-un spaţiu atât de mic, dar e casa noastră”, ne-a spus Mariana F. ( 44 de ani), care locuieşte în fostul cămin de nefamilişti, ce a aparţinut cândva Combinatului Chimic Săvineşti. Chiardacă au trecut ani buni de când stă aici, sunt slabe șanse să-și permită vreodată un apartament sau măcar o garsonieră mai spațioasă.

În perioada boom-ului imobiliar, o astfel de garsonieră cât o ”cutie de chibrituri”, se vindea cu 8.000 – 10.000 de euro, în funcţie de îmbunătăţirile aduse locuinţei. Acum, prețurile au scăzut aproape la jumătate, dar chiar și așa, fostele cămine nu prea mai au căutare. Deși, în general, pe piața imobiliară se caută garsonierele, potențialii cumpărători preferă să dea în jur de 10.000-13.000 de euro pe o garsonieră de 38 mp cu balcon și gaz metan. Însă, totul depinde de posibilitățile financiare ale fiecăruia. Cei care nu au la îndemână atâția bani și au nevoie de o locuință, se orientează către garsonierele confort III din fostele cămine de nefamiliști.  ”Decât să plătești chirie, mai bine cumperi o locuință mai mică. Oricum ar fi, e casa ta”, este de părere Mihai (28 de ani) muncitor.

(I.C.)