Fabrică de peleți, în flăcări

focisu*Proprietara a făcut atac de panică

*Incendiul de ieri de la Gherăieşti a pornit de la rumeguşul încins

Un incendiu ce a izbucnit din cauza rumeguşului încins a adus în pragul disperării familia care a investit într-o fabrică de peleţi, la Gherăieşti. Soţia patronului, o femeie de 40 de ani, a făcut un atac de panică şi a avut nevoie de îngrijirile paramedicilor sosiţi odată cu pompierii de la Roman. Femeia a fost dusă la spital, iar militarii au acţionat pentru stingerea flăcărilor. Îngrijorarea familiei este legată de faptul că în hala de 350 metri pătraţi erau utilaje noi, iar linia tehnologică de producere peleţi abia era în probe. Când a văzut că exista pericolul ca totul să se facă scrum în câteva momente, soţia proprietarului a leşinat.

După apelul din jurul orei 10, la faţa locului s-au deplasat douî echipaje de pompieri cu două autospeciale de la Roman şi echipajul SMURD. Acţiunea de lichidare a incendiului a durat circa două ore. „În urma evenimentului au ars acoperişul halei construit din lemn şi ţiglă pe o suprafaţă de 50 mp, planşeul din lemn pe 15 mp, circa 700 kg baloţi de furaje depozitate în podul halei, circa 500 kg de rumeguş. Cauza cea mai probabilă a incendiului este efectul termic apărut la uscătorul de rumeguş neprotejat corespunzător”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca bunurile distruse, printre care şi două utilaje degradate, să fie în valoare de numai 13.000 lei, iar a celor salvate de la dezastru să fie de 40.000 lei.

Sâmbătă după-amiază, în zona fostei fabrici Reconstrucţia din Piatra Neamţ a izbucnit un incendiu ce a aruncat mai bine de o oră un fuior gros de fum negru spre cer, stârnind îngrijorarea locuitorilor din împrejurimi. Pompierii pietreni au fost chemaţi şi au sosit la faţa locului cu o autospecială, intervenind pentru stingerea focului. Militarii au stins rapid cacuciucurile care ardeau mocnit într-o groapă de pe teritoriul fostei fabrici de celuloză şi hîrtie.

Cristina Iordache