Expoziţii de carte rară şi documente semnate Mihai Eminescu

gtk1

 Manifestările dedicate naşterii marelui nostru poet Mihai Eminescu au debutat. Săptămâna aceasta, la Biblioteca judeţeană “G.T. Kirileanu” s-a deschis o expoziţie dublă dedicată operei şi vieţii poetului nepereche. În holul de la intrare sunt amplasate cîteva volume de carte rară despre Eminescu existente în Fondul de carte gestionat de bibliotecă, exemplare unice care vorbesc despre marele poet, despre modul cum a fost receptat el de lumea literar-culturală de la acea vreme şi din perioada de după moartea sa. “Sunt expuse câteva cărţi rare care nu prea au fost văzute de public, din fondul bibliotecii, ştiut fiind că G.T. Kirileanu a avut o preocupare deosebită pentru viaţa şi opera poetului şi a adunat numeroase astfel de cărţi” spune Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii.

La etaj, în sala cupolă, sunt expuse o serie de documente fotocopiate, printre care scrisori semnate de Mihai Eminescu, apariţii în ziarul Timpul, expuse pe panouri la un mod accesibil publicului. “Fotodocumentaristica de la etaj este realizată din documente care provin tot din fondul de carte al bibliotecii şi care au fost donate de Elena Istrăţeanu şi Gheorghe Ţigău. Expoziţiile pot fi vizitate până la sfârşitul lunii” a mai adăugat directorul Adrian Alui Gheorghe.

 

“Icoana stelei ce-a murit”

Luni, de la ora 13, la sala studio a Liceului de Arte “Victor Brauner” va avea loc un simpozion organizat pentru marcarea a 164 de ani de la naşterea poetului. Manifestarea se desfăşoară sub titulatura “Icoana stelei ce-a murit” şi este iniţiată de conducerea liceului împreună cu Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” şi cu Inspectoratul Şcolar Neamţ. Oaspeţii vor fi reprezentanţii acestor instituţii, precum şi ai Bibliotecii judeţene “G.T. Kirileanu”, alături de scriitorii Emil Nicolae şi Raluca Năclad. Moderatorii –  profesor doctor Luminiţa Moscalu, directoarea liceului “Victor Brauner” şi profesorul doctor Adrian G. Romila – vor alterna momentele dedicate poetului nepereche cu momente musicale susţinute de elevii clasei de canto clasic coordonată de prof. Elena Botez în cadrul Liceului de Arte, iar acompaniamentul la pian va fi susţinut de prof. drd. Adrian Stroici. Actriţa Gina Gulai, de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, va aduce în faţa publicului câteva dintre cele mai importante creaţii poetice eminesciene.

Cristina IORDACHE