Expoziţie „Victor Brauner” la Tazlău

tazlau0 „Tazlăul a oferit Pietrei în acest an o replică de substanță” , a spus scriitorul şi criticul de artă Lucian Strochi, la vernisajul expoziţia Taberei de arte plastice „Victor Brauner” de la Tazlău, aflată la cea de-a V-a ediţie (Galeria „Lascăr Vorel”), care a avut loc la începutul acestei săptămâni.

Peste 20 de artişti au expus la această manifestare care tinde să facă tradiţie în spaţiul cultural, între care: Mihai Agape, Grigore Agache,  Dumitru Bezem, Dumitru Bostan, Mircea Ciacâru, Lucian Gogu-Craiu, Dinu Huminiuc, Ciprian Istrate, Ștefan Potop, Gheorghe Vadana, Mircea Titus Romanescu.

„Despre Tazlău a scris, în primul rând, Calistrat Hogaș, cu un simț al enormului extraordinar. Apa Tazlăului este până la un moment dat un torent, o apă stihială, aproape primordială. Au mai scris I. Mironescu, dar și prietenii de la  Viața românească – Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu, Cezar Petrescu – care au venit în această comună. Din fericire există și o casă memorială I. Mironescu, pe care o adăugăm pe lista obiectivelor culturale pe care le deține Tazlăul.

Tazlău este o localitate cu oameni drepți, cinstiți, cu copii deștepți și vreau să vă spun că rata intelectualității, a celor care au o diplomă în învățământ superior este extraordinară, de multe ori chiar întrecând rata unor orașe. Țin minte că prin anii 75, de pildă, la o clasă de 27 de elevi, 23 ajunseseră să aibă studii superioare. Mai mult chiar, tot în acea perioadă, școala din Tazlău – filială a liceului de construcții – avea organigrama numai cu profesori calificați, ceea ce iarăși este un lucru cu totul deosebit”, declara, într-un interviu pentru Ziarul Ceahlăul, criticul Lucian Strochi.

M.O.T.