Expoziție-Simpozion „Mihail Kogălniceanu – artizan al Independenței României“

Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț a găzduit, ieri, vernisajul expoziției „Mihail Kogălniceanu – artizan al Independenței României“. Simpozionul a avut un public tânăr, interesat de istoria țării și de personajele-cheie care au ținut în mâini destinul țării, public tânăr constituit din elevii clasei a IX-a F a Colegiului Național „Calistrat Hogaș“ din Piatra Neamț, însoțiți de prof. dr. Daniela Mătăsaru.

În cadrul simpozionului, muzeograful prof.dr. Cristina Mihaela Verzea a subliniat că ziua de 9 mai este marcată ca Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Europei.
„Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la Proclamarea Independenței de Stat a României și în același timp sunt 200 de ani de la nașterea marelui om de stat Mihail Kogălniceanu. Atunci când spunem România modernă spunem Mihail Kogălniceanu pentru că acest mare om politic a fost implicat în reformarea societății românești din postura sa de prim-ministru și totodată este artizanul independenței României pentru că, la 9 mai 1877 a proclamat neatârnarea țării. De ce o astfel de temă la Piatra Neamț? Pentru că, dincolo de importanța covârșitoare a acestei personalități, Mihail Kogălniceanu a avut numeroase legături cu Piatra Neamț – printre care moșier la Târgu Neamț și vechil al Mănăstirii Neamț“.
La comunicările din cadrul simpozionului au luat cuvântul drd. Petronela Mihaela Tudose – muzeograf al Muzeului Memorial Mihail Kogălniceanu de la Iași, dr. Daniel Pavăl – director Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale, prof. Dan Mihăilescu – Complexul Muzeal Neamț și prof. Gheorghe Radu – Complexul Muzeal Județean Neamț.

Geanina NICORESCU