Expoziţie Nichita Stănescu, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ

Nichita StanescuAstăzi, se împlinesc 82 de ani de la naşterea „poetului necuvintelor”

Biblioteca Judeţeană vă invită să-l redescoperiţi pe Nichita Stănescu, prin intermediul expoziţiei organizată în holul principal al instituţiei, expoziţie ce reuneşte elementele de reper din opera „poetului necuvintelor”, precum şi numeroase volume referitoare la receptarea critică a creaţiei stănesciene. Prin această expoziţie, cu rol evocator, instituţia nemţeană îl omagiază pe Nichita Stănescu, la 82 de ani de la naştere.

„Nichita Stănescu a îmbogăţit şi înfrumuseţat literatura universală cu o operă şi cu un mit. Opera sa transformă orice limbă în care e tradusă într-o sărbătoare. Ar fi meritat cu prisosinţă Premiul Nobel, dacă vremurile ar fi fost normale, pentru că de la Lucian Blaga încoace niciodată limba română nu a sunat parcă mai bine. De ziua lui ar trebui să îl citim cu sufletul, aşa cum spunea Nichita despre sărbătorirea lui Eminescu. Profesorii de literatură trebuie să înceapă azi orice oră de curs citind din Nichita Stănescu”, ne-a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.

31 de ani fără Nichita Stănescu

La sfârşitul anului trecut, pe 13 decembrie, s-au împlinit 31 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu, poet, scriitor și eseist român, ales post-mortem membru al Academiei Române. Nichita Hristea Stănescu s-a născut la data de 31 martie 1933, la Ploiești şi a murit pe 13 decembrie 1983, în Spitalul Fundeni din București.

În perioada 1944 – 1952 a urmat Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, iar între 1952 – 1957 a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București. A fost laureat al Premiului Herder, iar în 1980 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură: „O viziune a sentimentelor”, „Necuvintele”, „Epica magna”.

De o frumuseţe rară, „îngerul blond” Nichita îşi fascina auditoriul atunci când recita sau vorbea despre poezie. După mamă, Nichita era de origine rusă, mama sa fiind fiica generalului şi fizicianului Nikita Cereaciuchin, care după revoluţia din octombrie 1917 a emigrat în oraşul lui Ion Luca Caragiale. În 1931, Hristea Stănescu, ţăran prahovean, se căsătoreşte cu rusoaica Tatiana Cereaciuchin, iar pe 31 martie 1933 se naşte rodul dragostei lor: viitorul poet Nichita Stănescu, botezat cu numele bunicului, generalul Nikita.

Este considerat atât de critica literară, cât şi de publicul larg drept unul dintre cei mai valoroşi scriitori români, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici.

Despre limba română, Nichita Stănescu spunea: „…atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente; o dată este patria de pământ și de piatră și încă odată este numele patriei de pământ și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.”

„Poetul necuvintelor” despre „poetul nepereche”

Pentru Nichita Stănescu, Eminescu a fost un idol. În toate interviurile luate, poetul aminteşte numele lui Eminescu, una din afirmaţiile sale fiind că „Luceafărul” este „fondatorul limbii literare și noi toți de la el ne tragem”.

De altfel, critica literară a comparat adesea apariția lui Nichita Stănescu cu cea a lui Mihai Eminescu, cei doi fiind consideraţi mari reformatori ai poeziei româneşti.

Iată câteva gânduri ale „poetului necuvintelor” despre „poetul nepereche”: „Tendinţa spre sublim a gândirii, dar mai cu seamă a simţirii româneşti s-a întruchipat în opera poetică a lui Mihai Eminescu, aşa cum stejarul se întruchipează în propria lui sămânţă (… ) Prin Eminescu, omul din această ţară iubită îşi reface arhitecturile ce nu le-a avut sau când le-a avut, tristul evul mediu i le-a spulberat. Prin Eminescu, tot ce n-am avut, ca tradiţie bimilenară a culturii, deodată ne apare a fi avut.” („O aniversară”, în volumul „Amintiri din prezent”, p. 116)

Irina NASTASIU