Expoziţie dedicată Iuliei Hălăucescu, la Muzeul de Artă

expozitie halaucescuCu ocazia împlinirii a 7 ani de la moartea artistei Iulia Hălăucescu, Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, în parteneriat cu „Fundaţia  Iulia şi Petronius Hălăucescu” organizează mâine, la orele 16.00, vernisajul unei expoziţii de acuarele semnate de marea pictoriţă nemţeancă, pe tema lăcaşelor de cult şi a peisajelor de iarnă. Vor prezenta criticii de artă Emil Nicolae şi Lucian Strochi.

Expoziţia va cuprinde 25 de acuarele şi va fi găzduită în sala „Iulia Hălăucescu” a Muzeul de Artă.

Cu ocazia vernisajului, Fundaţia „Iulia şi Petronius Hălăucescu”, reprezentată prin Lia Koszeghi, va lansa cartea „Trandafirul iubirii” care cuprinde două părţi: „Jurnal 1944” şi „Scrisori către Lucky”.

„Am pregătit, deja, expoziţia „Lăcaşe de cult şi peisaje de iarnă” care se potriveşte cu evenimentul, ca tematică. Alături de cei doi critici de artă, am invitat la eveniment şi reprezentanţii autorităţilor locale, prieteni ai muzeului nostru, precum şi persoane care au fost apropiate familiei Hălăucescu”, ne-a spus muzeograful Violeta Dinu.

 

Cel mai mare fond de lucrări donate de Iulia Hălăucescu

Iulia Hălăucescu, supranumită „Doamna acuarelei româneşti”, s-a născut  la Tarcău, la 31 martie 1924, fiind fiica preotului Gheorghe Verşescu. A debutat în 1948, cu o expoziţie personală, organizată în Pavilionul din fosta Grădină Publică aflată, pe atunci, în centrul oraşului Piatra-Neamţ.

Începând din 1950, artista a fost prezentă în expoziţii de grup sau personale, organizate în ţară şi în străinătate. A susţinut, timp de 50 de ani, o bogată activitate creatoare, fiind apreciată atât de criticii români, cât şi de cei străini.

Iulia Hălăucescu a fost permanent susţinută de soţul său, Lucky Hălăucescu cel care îi pregătea expoziţiile, selectându-i şi panotându-i lucrările.

Astăzi, pietrenii pot admira picturile în ulei, lucrările în graffiti pe exteriorul unor clădiri, lucrări în diferite alte tehnici, dar în special creaţiile în acuarelă ale artistei.

În anul 2003, soţii Hălăucescu au donat Muzeului de Artă peste 50 de lucrări din expoziţia personală „Piatra-Neamţ – trecut şi prezent”, precum  şi o suită de lucrări din ciclul „Zidiri duhovniceşti”.

„ Pietrenii s-au bucurat atunci, revăzând pe simeze imagini ale oraşului de altădată: «Strada mare»,«Ulicioara strâmtă», «Cinematograful vechi», «Peste Vale», «Podul vechi de pe Bistriţa». Aceste creaţii s-au adăugat celorlalte donaţii făcute muzeului pietrean, astăzi cel mai important deţinător al unui mare număr de lucrări ale artistei. Este impresionant că, până şi în vara anului 2007, ultimul an al vieţii sale, Iulia pregătise, pentru a fi donate Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ, un număr mare de lucrări. Cu aceeaşi generozitate, soţii Hălăucescu au pregătit şi au donat oraşului Bicaz, creaţiile realizate de Iulia în timpul construcţiei lucrărilor hidroenergetice de pe Valea Bistriţei şi, de asemenea, Tarcăului, localitatea natală a artistei, i-au donat peste 100 de creaţii şi alte obiecte de o deosebită semnificaţie, din fostul atelier al pictoriţei. Conştienţi de valoarea acestor gesturi, Consiliul Local Bicaz a organizat o Expoziţie permanentă «Iulia Hălăucescu», iar Consiliul Local Tarcău a înfiinţat, în 2003, Muzeul de Artă «Iulia Hălăucescu». Cu veneraţie, tărcăoanii cinstesc memoria marii artiste – au dat Şcolii Gimnaziale numele său – şi în fiecare an, la 31 martie dar şi la 18 decembrie, oficiază un întreg ceremonial de evocare a Marii Doamne. E regretabil că nu există gesturi asemănătoare şi în municipiul Piatra-Neamţ, unde există o fundaţie care-i poartă numele, iar în Muzeul de Artă de aici, se află cel mai mare fond de lucrări donate de către autoare, de-a lungul timpului.” (Coralia-Letiţia Bunghez, în revista „Apostolul” Nr. 170/octombrie 2014)

Irina NASTASIU