Exportăm masiv…forță de muncă

*Pentru români, rețeaua EURES oferă nu mai puțin de 845 de slujbe

*Bine pregătiți, meseriașii din România sunt curtați insistent de angajatorii străini

Așa cum se știe, lucrătorii pregătiți pe plaiurile mioritice sunt la mare căutare peste hotare, iar firmele străine absorb ca un burete forța de muncă din România, iar doritori sunt destui, mai ales că se aleg cu salarii de mii de euro și alte beneficii importante. Cei mai curtați sunt muncitorii cu studii medii, urmați de cei cu pregătire superioară, dar unele firme străine primesc și lucrători necalificați, în special în agricultură. În acest sens, majoritatea ofertelor vin din țările nordice, urmate de cele din Italia, Spania și Olanda.

*Firmele din Spațiul Economic European oferă 849 de posturi vacante pentru români

În această perioadă, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES, 849 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Marea Britanie, Germania și Cehia. Din cele 350 de joburi vacante în Marea Britanie, 150 sunt pentru operatori depozit, 75 le revin măcelarilor/tranșatori/fasonatori, tot atâte pentru operatori producție, 40 îngrijitorilor de persoane la domiciliu și 10 asistenților medicali. Și angajatorii germani sunt dispuși să încadreze mulți lucrători din țara noastră, respectiv 143, în aceste meserii: bucătar -26, ospătar-23, sous chef-9, barman-5, cameristă/roomboy-5, și câte 4 ca betonist, excavatorist, montator izolații clădiri, personal servire clienți, recepționer și specialist sisteme de canalizare. Tot nemții, oferă câte 3 posturi de farmacist, medic psihiatru, operator utilaje pentru construcții și zidar. Nemțenii interesați să muncească peste hotare pe salarii de mii de euro, au la dispoziție câte două slujbe în aceste ocupații:ajutor bucătar, commis de cuisine, electrician în construcții, electrician construcții cabluri, lucrător în construcții, maistru construcții rețele de cabluri, maistru hidroizolații clădiri, maistru construcții de drumuri, menajeră, operator mașini și personal în domeniul hotelier. Germanii mai oferă câte un post ca chef de cuisine, coafor, coordonator evenimente, expert dezvoltare software, instalator clădiri, instalator/montator țevi, lucrător în viticultură, manager în construcții, maistru construcții civile, mecanic instalații sanitare, termice/de climatizare, montator acoperișuri, muncitor în construcții din beton armat, operator pompe beton, personal întâmpinare oaspeți, sudor și specialist restaurant.

*111 posturi disponibile în Cehia

Și în Cehia, nemțenii pot câștiga o pâine bună, fiindcă firmele dispun de 111 locuri de muncă, iar salariile sunt destul de bunicele. Cele mai multe joburi le revin șoferilor de autobuz-30, șlefuitorilor-20, forjorilor-15, operatorilor CNC-15, operatorilor de producție -9 și 8 șoferilor de tir. Tot angajatorii din această țară mai oferă 5 slujbe pentru electricieni auto și mecanici auto, și câte una de electrician, fizioterapeut, tehnician frigidere și tehnician la mașini pentru prelucrarea produselor din plastic. Românii interesați să lucreze tocmai în Irlanda au la dispoziție 74 locuri de muncă: 25 de lucrători în depozit și tot atâtea ca lucrător în prelucrarea cărnii (măcelar/ciontolitor). Mai sunt 20 de ocupații de lucrător în ferme de vaci de lapte și câte două ca cioplitor în piatră/marmură și montator de șeminee. Din păcate, în această perioadă, firmele din Italia au redus destul de mult oferta de muncă, ajungând la 48 de posturi, respectiv 40 pentru îngrijitori la domiciliu și 8 slujbe lucrătorilor din agricultură. În Slovacia, românii au vacante 40 de joburi ca operator de producție. Și țările nordice caută personal calificat, prin rețeaua EURES. În acest scop, firmele norvegiene pot angaja 24 de persoane, respectiv 20 de lucrători în fabrică, un medic dentist, un lucrător la curățenie, un specialist carnaval, un personal jocuri/specialist carnaval și șofer/specialist carnaval.

*Nemțenii pot lucra și în Malta, unde sunt libere 19 joburi

În Malta, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin rețeaua EURES, are disponibile 19 posturi, respectiv 10 de tehnician proces și câte 3 în ocupația de inginer de sistem software, instalator lifturi și tehnician lifturi. Nici angajatorii din Belgia nu stau rău la capitolul de joburi vacante pentru români. Aceștia oferă 16 locuri de muncă pentru agricultori, două pentru electricieni de întreținere și reparații, și alte două pentru operatori CNC. Tot în Belgia, mai sunt libere câte un loc de bucătar, brutar, instalator sau electrician, magaziner, montator semnalizare de cale ferată, montator linie superioară cale ferată, operator mașină de îndoit cu forma liberă, sudor semi automat, stivuitorist și șofer cu experiență în utilizarea macaralei.

Firmele iberice, vor să încadreze 14 muncitori, respectiv 3 tehnicieni – turbine eoliene și alte 11 persoane în aceste meserii: mecanic, sudor TIG, strungar, tinichigiu industrial, drujbist/tăietor silvic, operator toaletare arbori și un șef de echipă la turbine eoliene. În Țara Lalelelor, românii au la dispoziție 5 slujbe, respectiv inginer de sistem 3, și câte un loc ca inginer mecanic și sudor construcții metalice. Nemțenii mai pot lucra în Letonia, unde sunt vacante posturi de tâmplar și crescător de oi. În Slovenia, se găsește câte un post de inginer proiectare dezvoltare turnuri de răcire și inginer automatizări procese control.

V. ANDRIEȘ