Exercițiu ISU în Masivul Ceahlău

Un exercițiu complex, destinat gestionării informațiilor și resurselor în cazul unei intervenții montane și pe fondul menținerii secetei se desfășoară astăzi, 28 iunie 2017, în organizarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Exercițiul este programat în intervalul orar 8-11 și are ca temă „Activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Petrodava» al județului Neamț în cooperare cu alte componente ale Sistemului de Management al Situațiilor de Urgență pentru salvarea și evacuarea unor persoane în cazul producerii unor situații de urgență în zona montană“. La simulare participă și Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, Inspectoratul General de Aviație – Unitatea Specială de Aviație Iași, Serviciul de Ambulanță Județean Neamț, Serviciul Public Salvamont Neamț și Administrația Parcului Național Ceahlău.

Potrivit scenariului, conceput pe două segmente, pe fondul unei avertizări emise de la Administrația Națională de Meteorologie, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de cod galben care comunică faptul că perioada de secetă care persistă de la începutul lunii iunie se va accentua, temperaturile vor crește și vor ajunge la 35-37 grade Celsius până la sfârșitul lunii iunie, menținându-se la un nivel peste media anuală până în luna august, efectele cele mai mari ale secetei s-au manifestat asupra culturilor agricole, fiind totodată amenințate de incendii vegetația uscată și fondul forestier. Prefectul județului a dispus convocarea în ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru analiza situației și dispunerea măsurilor care se impun în asigurarea necesarului de apă populației și prevenirea producerii situațiilor de urgență generate de incendii și în special a celor de la fondul forestier, culturi agricole și vegetație uscată. A fost adoptat prin hotărâre un plan de măsuri care a fost adus la cunoștința comitetelor locale pentru situații de urgență, Direcției pentru Agricultură Neamț și Direcției Silvice Neamț, pentru punere imediată în aplicare.

Pentru prevenirea producerii incendiilor la vegetația uscată și fondul forestier au fost dispuse următoarele măsuri:

– Interzicerea utilizării focului deschis în zonele afectate de uscăciune avansată și a pădurilor;

– Interzicerea aprinderii focului precum și arderea vegetației uscate, grătare în aproprierea terenurilor cu vegetație forestieră, a lanurilor, a depozitelor cu materiale combustibile (furaje);

– Avertizarea operatorilor economici care își desfășoară activitatea în zone împădurite sau în imediata apropiere a acestora asupra necesității întăririi măsurilor PSI și asigurării permanente a rezervelor de apă pentru stingere.

*Mai mulți turiști căzuți în Masivul Ceahlău

A doua componentă a exercițiului începe tot de la ora 8, când prin sistemul BRAU 112 Neamț, dispeceratul unității primește mai multe apeluri de la turiștii aflați pe traseele montane de pe muntele Ceahlău despre producerea unor accidentări, astfel:

– lângă Cabana Dochia o persoană a căzut de pe o stâncă aflată la aproximativ 200 m de cabană; din primele informații primite de la cei care au observat evenimentul, victima a căzut de la o înălțime de aproximativ 10 m pe un povârniș; starea victimei: inconștientă;

– pe traseul 4 (Stațiunea Durău – cabana Fântânele – Piatra Lată – Panaghia – sub Vârful Toaca – Cabana Dochia) de pe Muntele Ceahlău, mai multe persoane care se află pe munte s-au rătăcit și nu mai știu cum să ajungă la traseul de bază marcat.

Din informațiile primite, din grup fac parte un număr de aproximativ 4 turiști. Nici unul dintre ei nu are cunoștințe medicale.

– pe traseul 5 (Stațiunea Durău – Poiana Viezuri – Cascada – Poiana – Săiușului – Jgheabul lui Vodă – Cabana Dochia) de pe Muntele Ceahlău, mai multe o persoane care se află pe munte s-au accidentat pe traseu în imediata zonă după ce au coborât de pe platoul din spatele Cabanei Dochia.

Din informațiile primite de dispecerul de serviciu de la stația meteorologică aflată pe vârful Toaca, vântul suflă din direcția NE–SV, având viteza de 0,5 m/s, cerul este senin, nu se preconizează modificări în următoarele 4 ore.

„Prin acest exercițiu ne-am propus perfecționarea deprinderilor pentru aplicarea procedurii privind managementul informațiilor și coordonarea resurselor în cazul intervențiilor în zona montană, a precizat sublocotenentul Adrian Rotaru, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Cristina IORDACHE