Executarea imobilelor ipotecate  ar putea fi stopată

 

* Unul dintre iniţiatorii propunerii legislative este Ioan Chela

Nemţenii cu credite ipotecare neonorate, aflaţi la un pas de executare silită, ar putea avea şansa de a-şi păstra locuinţa. Băncile ar putea fi obligate să se limiteze la executarea imobilului cu care a fost garantat un împrumut, chiar dacă acesta valorează mai puţin decât suma rămasă de plată, în cazul debitorilor cu venituri egale cu salariul minim pe economie, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. Propunerea legislativă, semnată de Ilie Sârbu, liderul grupului PSD, Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei pentru administraţie din Senat şi deputatul Daniel Bărbulescu, urmează să intre, în septembrie, în Senat.

„Având în vedere că bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordării împrumutului ca acoperitor al creanţei băncii, aceasta nu poate impune debitorului să suporte riscul diminuării de valoare a bunului într-o eventuală vânzare”, se arată în expunerea de motive a proiectului pentru completarea Legii privind Codul de procedură civilă şi a Legii pentru punerea în aplicare a acesteia.

În prezent, legislaţia din România nu conţine dispoziţii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie, având în vedere criza economică, sau norme de amânare a executării silite pentru o anumită perioadă de timp, în care să i se ofere debitorului posibilitatea de a se redresa economic şi de a fi în măsură să achite ratele.

Iniţiativa legislativă va putea fi aplicată doar dacă persoanele în cauză vor îndeplini cumulativ anumite condiţii. respectiv, dacă respectivii debitori fac dovada că bunul ce urmează să fie executat reprezintă domiciliul persoanei respective, că debitorul nu deţine un alt imobil cu aceeaşi destinaţie şi că nu câştigă mai mult decât venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei, banca nu poate extinde executarea asupra altor bunuri chiar dacă, din vânzarea imobilului, nu este obţinută întreaga sumă de plată.

Potrivit statisticilor, o treime din împrumutaţii la bănci sunt faliţi.

 

G. N.