Examinarea trichineloscopică a cărnii de porc inclusive duminica, în pieţe

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a stabilit care sunt punctele de examinare a cărnii de porc în vederea depistării trichinelozei. Astfel, începând de astăzi, se asigură examinarea trichineloscopică la sediile circumscriptiilor samitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Piatra Neamţ, în Piaţa Centrală, telefon: 0233210848, 0729072179; la Tîrgu Neamţ, în Piaţa Centrală, telefon: 0233-791404, 0742963450; la Roma, P-ţa Ecaterina Teodoroiu, telefon: 0740575338. Programul de lucru este de luni până joi între orele 8.30 – 17.00 , sâmbăta 8.30 – 16.00, iar duminica 8.30 – 14.00.
Deasemenea, examenul trichineloscopic se realizează în circumscripţiile sanitare veterinare de asistenţă de la nivelul fiecărei comune prin medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi.
“Probele de carne sunt constituite din pilierii diafragmatici ( “cei doi muşchiuleţi care ţin ficatul”), partea musculară a diafragmei (“ baiera unturii” ), sau două bucăţi de coaste unite între ele din partea din faţă a animalului (coastele 3-4). Cantitatea de probă trebuie să cântărească între 80 – 150 grame, pentru a vă garante un examen de calitate şi pentru a nu pune populaţia în situaţia de a se respinge examinarea”, a transmis conducerea DSVSA Neamţ.
Se asigură, totodată, serviciul de permanenţă 24 de ore din 24, în perioada 05.12.2017 – 08.01.2018, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0233-223259, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787. Conducerea DSVSA Neamţ sublniază că sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri,  fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA Neamt. Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.
Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.
Aceştia  se supun unui risc major, putându-se  îmbolnăvi de trichineloză, ca urmare a consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic si comunicarea  rezultatului. Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. .

Controale intensificate
În aceeaşi perioadă, DSVSA Neamţ a intensificat controalele tematice, acţiunile sanitare veterinare din acest interval având ca şi obiectiv următoarele aspecte: respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor; respectarea cerinţelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru; eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete; trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final; verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.
Geanina NICORESCU